Utvalget har kalt inn til høring om Oslos helsehus 30. januar. Det er etter Ullern helsehus de siste månedene har vært i hardt vær etter gjentatte avsløringer og oppslag i Avisa Oslo, samt NRK. Det har gjort at helsebyråd Robert Steen nå har satt i gang en ekstern evaluering av helsehusene i Oslo.

Representanter fra alle de fire helsehusene i byen deltar. I tillegg skal pasienter og pårørende fortelle om sine opplevelser. Helsebyråd Steen, som opposisjonen har sagt de skal vurdere mistillit mot etter høringen, skal også uttale seg.

Krever ny høring

Før det ordinære programmet på høringen startet, fikk helsepolitisk talsperson i Oslo Høyre, Hassan Nawaz, ordet.

Han krevde på vegne av Høyre en ny høring.

– At det skal gjennomføres en høring har lenge vært kjent. Det er byrådens ansvar at dokumentasjonen vi har bedt om har blitt sendt innen rimelig tid. Det er ikke blitt gjort. Vi har derfor tatt initiativ til å utsette den politiske delen av høringen.

De har ikke fått gjennomslag for utsettelse. Nawaz sier videre at han mener byrådet ikke tar høringen på alvor.

– Da ville byråden vist langt større vilje til å levere dokumentene. Vi hadde forventet større samarbeidsvilje. Her forsøker byrådet å holde igjen på informasjon vi konkret har bedt om. Derfor er det helt naturlig for oss å be om en ny høring hvor både byrådet og sykehjemsetaten er representert.

Venstres Julianne Ferskaug støttet Høyres standpunkt.

– Vi har ikke fått oversendt alle tilsynsrapporter, brukerrapporter, kommunikasjon mellom helsehusene, etatene, byrådsavdelingen og staten. Det er mange punkter vi har bedt om som vi ikke har innsyn i. Jeg syns ikke det er holdbart, sa Ferskaug fra talerstolen.

Ordfører Marianne Borgen (SV) var derimot uenig.

– Vi har grunnlag i dag for å få et godt og faktabasert grunnlag for å vurdere helsehusenes situasjon i Oslo. Jeg er glad for at høringen blir i dag. Jeg tror det er viktig at vi nettopp har den nå, når debatten går som den går. Jeg er overrasket over at opposisjonen går såpass hardt ut, for vi har fått dokumentasjon, og vi kan også be om mer etter høringen. Jeg håper vi kan samle oss om at vi skal lytte og lære i dag, sa ordføreren.

Flere pårørende var tilstede under høringen for å fortelle om erfaringer fra Ullern helsehus. En av dem var Helene, søster til Tellef som var innlagt på Ullern helsehus. Les mer om Tellef og familiens historie her:

Innført i 2015

Tidligere helsebyråd Aud Kvalbein (Krf) var byråd da helsehusene ble innført i 2015. Hun foreller at det hele startet med samhandlingsreformen, som ble vedtatt av Stortinget i 2011.

– Samhandlingsreformen skulle gi en bedre arbeidsfordeling mellom kommunen og sykehusene. Hvis ikke kommunen klarte å ta imot pasientene, ja, så fikk de dagbøter.

Kvalbein forteller at hun hadde ukentlige møter med Sykehjemsetaten da de innførte helsehusene.

Vi oppdaterer saken.

LES OGSÅ:

Les også

Rolf døde underernært med åtte dype liggesår på sykehjem: – Råtnet bort i levende live