1238 firmaer har adresse Karenslyst allé på Skøyen. Men det er få biler som passerer og fotgjengerne går ikke akkurat i kø i gaten som huser både luksusbutikker, møbelforretninger, blomsterbutikker, de deiligste delikatesser, bakeri og smaker fra Italia.

Mange butikker må holde stengt men har funnet nye måter å levere varene på. Andre kan holde åpent med strenge restriksjoner.

Fargespill og inspirasjon

Bak dørene hos den kreative blomsterbutikken Shishi jobber fem blomsterdekoratører i vårlige omgivelser. Ved første øyekast ser det ut som en normal dag, men alle bruker munnbind.

– Butikken er stengt, svarer de vennlig om du drar i døren.

Her danderes tulipaner med eukalyptus og olivenblader. En blomsterkrans i delikate rosa sjatteringer tar form mellom store urner med eksotiske orkideer.

– Det går fint enn så lenge. Vi tenker litt utenfor boksen og bruker mer tid på sosiale medier, sier daglig leder Ingrid Storkaas hos Shishi Skøyen.

Blomsterpakkene står klare ved utgangsdøren. Kundene kan vippse og få blomstene rett inn i bagasjerommet på bilen hvis de vil. Eller blomstene kan hentes utenfor butikken.

– Nå tilbyr vi facetime-shopping. Vi har lagt ut en video om hvordan du gjør det, sier Storkaas.

Hun berømmer lokale bedrifter for å være flinke til å sende blomster til ansatte.

– Vi er flinke til å støtte hverandre i disse tider, sier hun.

For noen dager siden ankom åtte paller med interiørvarer.

– Vi satser høyt. Det er en fordel å ha flere bein å stå på nå, sier den daglige lederen.

Dette er Karenslyst allé

  • Karenslyst allé på Skøyen går fra Bygdøy allé til Tyskestrandveien og ble etabler i 2005.
  • Den er oppkalt etter Karenslyst, en eiendom i Bestumkilen omtrent der Karenslyst allé ligger i dag.
  • Karen Sverdrup Maschmann (1738–97) kjøpte eiendommen i 1790.
  • Hun var enke etter apoteker Johan Heinrich Maschmann (1719–85).
  • Da Karen døde i 1797 ble eiendommen overtatt av sønnen Hans Henrich Maschmann som var apoteker.
  • I 1840 ble Karenslyst kjøpt Hans Johan Lorange (1810–64) som etablerte et forlystelsessted på Bygdøy.

Kamera i butikken

Januar er den travleste tiden på året for møbelbutikken Slettvoll Skøyen litt lenger bort i gaten. Møbelsalget utgjør en viktig del av omsetningen for daglig leder Lise Andersen.

Med stengt butikk handler det om å tenke nytt.

– Vi holder kontakt med kundene våre på telefon og mail. Avtaler og digitale møter kan bookes via hjemmesiden, sier Andersen.

Noen ansatte jobber hjemmefra, andre er til stede i butikken. Med kamera og digitalt verktøy kan kundene veiledes fra butikken.

De forsøker å tenke kreativt og annerledes.

– Vi følger alle retningslinjer og lærer nye måter å jobbe på, men ser frem til å åpne dørene for kundene igjen, sier Andersen.

Kontinuerlig fyr i pizzaovnen

Varmen går aldri ut av den vedfyrte pizzaovnen hos matmarkedet Maschmanns. Kafeen er stengt, men konditorene, bakerne og pizzabakerne har likevel mye å gjøre.

– Vi har vridd litt på driften slik at det er flere retter å ta med seg hjem. Vi vil at folk skal lykkes med å lage maten hos seg selv og ser at folk unner seg gode råvarer. Vi lager også flere ferdige retter enn før, sier daglig leder Heidi Hjertø.

Hun merker at handlemønsteret har endret seg under pandemien. Tidligere var fredag og lørdag dagene for å unne seg litt ekstra. Nå spiser mange god mat hjemme hele uken.

Hjemmekontor og hyttekontor har ført til store endringer. Mange "helgehandler også midt i uka.

– Folk reiser på hytta allerede på tirsdag. Da vil de ha med seg noe ekstra, sier Hjertø.

Hun kan friste med retter som kanskje ikke er hverdagskost for alle. Her er utallige sauser, hjemmelaget ravioli med sort trøffel, minestronesuppe laget fra grunnen i store bokser og hjemmelagede fiskekaker med ramsløk.

I matmarkedet kommer hele slakt inn for å modnes, kjøttstykkene skjæres med riktig håndlag. Det er mange på jobb. Derfor jobber alle ansatte med munnbind. Det må også alle kunder ha.

Nytt av året er flere bruker mer tid på det ukentlige nyhetsbrevet som sendes ut. Det inneholder fristende retter som er mulig å gjenskape for alle.

– Vi merker at nyhetsbrevene leses mer grundig enn før, og vi ser at åpnes flere ganger. Det kan bety at de benytter seg av oppskriftene og tipsene våre, sier Hjertø fornøyd.

Beste kanelbollen

Lagene er mange og intrikate i kanelbollene som fyller glassdisken hos kafeen Brødbakerne.

– Det er de beste kanelbollene i byen, frister regionsjef Josefine Alsén i Brødbakerne Skøyen.

Hele kafeen skulle pusses opp dette året. Det hadde endelig begynt å ta av rett før nedstengningen i mars. Nå er kafeen stengt på nytt og er kun åpen for takeaway.

– Vi har mistet halve omsetningen under korona. Vi holder oss over vannskorpen, men det var store bestillinger på sandwicher til bedrifter i nabolaget og kafeen vi tjente penger på. Vi håper dette går fort over, sier Alsén.

Hun ser mange muligheter og har tro på at alt skal bli kjempebra.

Folk vil sitte ned

De spiser italiensk tortellini med fire oster mens de håper på flere bestillinger for takeaway enn i går. Den italienske restauranten Qui ligger ved inngangen til Karenslyst allé og nær Skøyen togstasjon. Men det hjelper lite når ingen skal på jobben.

Daglig leder Vincenzio Grisola blir stoppet av forbipasserende på gaten som lurer på om de snart kan sette seg ved bordene igjen.

Det er atmosfæren som er viktigst for nabolagsrestauranten.

– I går hadde vi en omsetning på noen hundre kroner. Vi må søke om erstatning fra staten for vi har jo den samme husleien uansett, sier Grisola oppgitt.

Han lengter etter å briljere bak disken med hjemmelaget mat med latinsk finesse.

– Dette er tøft, sier han.