«Ukens Smaksfulle Eventyr. God søndag! Her er den spennende menyen for uke 4, full av smakfulle overraskelser og herlige måltider!

Mandag: Pastasalat med grønnsaker og fetaost. Allergener: Hvete og melk

Tirsdag: Biryani med grønnsaker. Ingen allergener

Onsdag: Linsesuppe med focaccia. Allergener: Hvete i brød

Torsdag: Tortilla med hvitløksdressing. Allergener: Hvete og melk

Fredag: Lasagne. Allergener: Hvete og melk»

Vi synes denne maten ser så lekker ut at det kunne vært en ukesmeny fra en av de populære kokkene. Men dette er ikke et blogginnlegg ment for å inspirere folk flest. Det er en skolemelding til elever på Apalløkka skole i bydel Grorud.

«La oss gjøre uken din like smakfull som disse rettene! <3 #ApalløkkaMatMagi». Slike meldinger kommer ukentlig fra miljøteamet på skolen. Hver dag får nemlig elevene gratis lunsj i storefri.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Ingen har for dårlig matpakke

450 ungdommer får tilbud om å spise sammen i et trivelig og sosialt fellesskap. Alle får spise den samme maten og ingen trenger å skamme seg over at de ikke har med niste eller at de har «dårlig» matpakke. Ordningen har vi familiene vendt oss til de siste månedene, og hver søndag tikker gladmeldingen om neste ukes meny inn:

«God søndag og velkommen til ukens gastronomiske reise!

Mandag: Couscoussalat med ferske grønnsaker og vinaigrette. Allergener: Hvete og sennep.

Tirsdag: Gabiallogryte med ris. Ingen allergener»

Det er til å få vann i munnen av å lese. Tilbudet strutter av variasjon og smaker. Kanskje ikke noe for alle hver dag. Men over tid, finnes det noe for enhver smak. Og når man blir eksponert for sånt daglig, påvirkes man gradvis til sunne og gode vaner.

«Onsdag: Yoghurt med banan og müsli. Allergener: Hvete og melk.»

Apalløkka skole i bydel Grorud har elever som representerer et mangfold av språk, kulturer og religioner. Skolemåltidet er alltid vegetarisk, og slik kan alle omfattes av tilbudet. Ved å sende ukentlige meldinger om hva som står på menyen, får skolen også gitt beskjed til dem som bør ta med eget tilbehør.

«Torsdag: Tomatsuppe med egg og makaroni. Allergener: Hvete i brød, egg

Fredag: Jollof rice med grønnsaker. Ingen allergener

Og husk: Se på maten som drivstoff for din uovervinnelige uke!»

Et måltid på skolen for alle, hver dag. Sånn at alle elevene kan få best mulig vilkår for å lære. Det er ikke så lett å konsentrere seg om skolefag hvis det rumler i magen. Skoleledelsen rapporterer at de aller fleste elevene velger å spise det de får servert, og de ser en forskjell på innsatsen etter at ordningen ble innført.

Vinn-vinn

Men hvordan får vi dette til? Jo, Byrådet i kommunen øremerket støtte til prosjektet. Og noen innvandrerkvinner i bydelen fikk en stor jobb. De levde på utsiden av det norske samfunnet uten jobb og uten formelle papirer på kompetanse. En ting hadde de til felles, de kunne lage skikkelig god mat. Bydel Grorud valgte å samarbeide med den sosiale entreprenøren Ragnhild Slettner til å starte firmaet Vegetar Expressen. Slettner ble nominert til Årets ladejarl i 2023 for blant annet for denne innsatsen.

Nå har damene skapt seg sin egen arbeidsplass og et av de store oppdragene deres er altså å lage denne deilige maten til skoleelevene på Apalløkka skole.

Samfunnet har med dette skapt en vinn-vinn-situasjon: Flere skattebetalere og sunn mat til ungdommen.

Men det var for godt til å være sant. Et eventyr er jo nettopp det. For nå er det slutt. Byrådet har ikke satt av mer øremerkede midler til tiltaket i 2024. Skolen har betalt for ordningen selv i januar, men nå går ikke det lenger.

Avskjed med Smakfulle Stunder

I uke 5 har vi bare fått meny for de første tre dagene. Torsdag 1. februar må elevene tilbake til «normalen». Ikke så rart, tenker du kanskje. Det må ha vært en stor kostnad?

Nei, ikke så veldig.

Vegetar Expressen har spesialisert seg på å lage billig kvalitetsmat til mange. Det koster ca. 40 kr per elev om dagen. 40 kroner!

For dette har vi fått et sunt måltid om dagen, et levekårstiltak som jevner ut forskjeller. Vi får konsentrerte skoleungdommer og barn som lærer seg å smake på nye retter. Vi får mindre vandring i friminuttene til nærbutikken. Hjemmene får inspirasjon til hva de kan lage av miljøvennlig og vegetarisk mat. Og Vegetar Expressen får beholde et stort oppdrag.

Håper vi møtes igjen

Våre erfaringer over tid kunne dessuten gitt verdifull innsikt i hva et gratis måltid om dagen gjør for læringsmiljø og folkehelse.

Har vi virkelig råd til å legge ned noe som er så bra, når vi endelig klarte å få det stablet på beina? Vi klarte det jo! Men bare nesten ...

Miljøteamet avslutter sin siste mat-melding denne uka med:

«#TilViMøtesIgjen»

La oss håpe de får rett.

Vi oppfordrer byrådet i Oslo til å ombestemme seg i denne viktige saken.

Med hilsen et FAU bestående av 30 foreldrerepresentanter, på vegne av alle familiene ved Apalløkka skole.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.