Etter flere tiår med kamp har den antirasistiske bevegelsen fått gjennomslag for å prøve ut en kvitteringsordning i politiet. Det er en seier for samfunnet og for politiet selv.

I et innlegg i Oslodebatten kritiserer Senterungdommen Oslopolitiets nye kvitteringsordning. Problemet er at Senterungdommen ikke har forstått hvorfor vi nå får en kvitteringsordning i et avgrensa område i Oslo sentrum.

LES INNLEGGET:

Les også

Politiet skal bekjempe kriminalitet – ikke skrive ut kvitteringer

Enda et tydelig, offentlig eksempel

Det er ikke bare fordi «flere unge har gitt uttrykk for at de har blitt stoppet av politiet uten grunn», slik Ibrahim Ali fra Senterungdommen hevder. Det er fordi Den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse har anbefalt Norge å undersøke etnisk profilering i personkontroller utført av politi og tollmyndigheter.

Det er fordi FNs menneskerettighetsråd har uttrykt bekymring for at politiet i Norge driver med etnisk profilering. Det er fordi Diskrimineringsnemnda i fjor konkluderte med at en person hadde vært utsatt for etnisk profilering av Trøndelag politidistrikt.

Og fordi vi fikk enda et tydelig, offentlig eksempel på hvordan en slik profilering fortsatt skjer: under Arendalsuka i år ble Subjekt-redaktør Danby Choi stoppet av politiet. Da han ba om begrunnelse for at han ble stoppet, svarte politiet «Det er vel kanskje hvor du kommer fra, da. Hvilket land kommer du opprinnelig fra?.»

Motstanderne av en kvitteringsordning må gjerne hevde at denne profileringen er enkelthendelser uten rot i et systemproblem. Men de er i så fall uenige med blant andre Organisasjonen Mot Offentlig diskriminering (OMOD), Antirasistisk senter, Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom, Diskrimineringshjelpen og Meklingsbenken, Amnesty, og Likestillings- og diskrimineringsombudet, som alle har kjempet for og støtter en kvitteringsordning i politiet.

Kvittering vil forebygge diskriminering

Hvis Senterpartiet er bekymra for politiets kapasitet til å håndtere alvorlig kriminalitet, må de gjerne følge oss i MDG og bli med på en rusreform, så politiet kan prioritere alvorlig kriminalitet, istedenfor rusbruk og brukerjakt. Å dele ut en kvittering ved personkontroller gjort av politi og tollmyndigheter derimot, bør være verdens enkleste sak. Det vil forebygge diskriminering, styrke rettssikkerheten til alle som blir stoppet av politiet, og styrke politiets arbeid. Politiet må ha tillit for å gjøre jobben sin, og folk må bli rettferdig behandla for å ha tillit til politiet.

Det var derfor vi i MDG fremmet forslag om en nasjonal kvitteringsordning på Stortinget i fjor høst, og regjeringspartiene og SV fulgte opp med en avgrensa prøveordning som nå settes i gang i Oslo. MDG skulle helst sett at ordningen var nasjonal, og at den på en bedre måte kunne fanga opp diskriminering. Men det er en seier for både folk og politi at vi prøver ut en kvitteringsordning i Oslo etter mange års kamp fra den antirasistiske bevegelsen i Norge.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Politiet skal bekjempe kriminalitet – ikke skrive ut kvitteringer

Les også

Tre drept hittil i år. Elleve skadd. Dette kan ikke politiet løse alene

Les også

Var Young Guns-medlem: Den nye gjengkriminaliteten er knyttet til bydel

Les også

Hetsen mot Heidi Arnesen kan ikke bortforklares som uskyldige rampestreker