Mandag skulle Knut Are Tvedt sjekke om skiltet til Ruth Maiers plass på St. Hanshaugen var satt opp. Han var en av de som foreslo navnet på plassen tilbake i 2020, og har ventet lenge på at skiltet skulle komme på plass.

Skiltet ble satt opp for ikke lenge siden, men det tok ikke lang tid før noen gjorde hærverk på det.

– For det første vet jeg ikke hva som har skjedd, men det er naturlig å tenke at dette har noe med jødehat å gjøre, sier Tvedt til Avisa Oslo.

Skal kontakte bydelen

Ruth Maier var nemlig en østerriksk-jødisk kvinne, som kom som flyktning til Norge i 1939. Hun bodde i Norge fram til hun ble deportert til Auschwitz sammen med de andre jødene fra Norge høsten 1942. Hun ble gasset i hjel 1. desember samme år. (Store norske leksikon).

Tvedt har vært i kontakt med Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Der sier han at det skal startes en prosess for å få vasket vekk streken over navnet til Maier.

– Forhåpentligvis kan de få kontakt med bydelen, som kan få vasket det vekk. Jeg synes det er skammelig hva noen folk kan finne på å gjøre, sier Tvedt.

Hvor lenge skiltet har stått er noe usikkert, men ifølge Tvedt er det ikke snakk om mange uker, kanskje bare dager.

Les også

Støtter barnevernsvarslerne i Vestre Aker: – Vi har opplevd det samme

– Trist og nedslående

Guri Hjeltnes, direktør for HL-senteret, vet ikke hvem som står bak hærverket eller hva som er årsaken. Men hun er meget skuffet hvis det er jødehat som er årsaken til hærverket.

– Jeg synes det er trist og nedslående. Vi har ventet så lenge på å få Ruth Maiers plass, så det er veldig synd når det endelig kom på plass at noen herjet med det. Det er veldig uverdig, og må fikses raskest mulig. Hvis noen har gjort dette fordi hun var en jødisk kvinne, er det veldig nedslående.