Finnes det en kjent eller skjult perle i ditt nabolag? Her kan du foreslå kandidater til å vinne Oslos bylivspris for 2022!

Mer om prisen lenger ned i saken.

Innsatsen som er gjort i Huitfeldts gate på Frogner, mellom Slottsparken og Tjuvholmen, er et eksempel på noe som godt kunne passet inn i kampen om prisen.

Før i tiden sto bilene parkert på begge sider og trafikken gjennom gata var omfattende.

Nå bli man møtt av et åpent gaterom, med sykkelfelt og et stort fortau på den ene siden. På ett punkt nedover gata vokser det plutselig grønne og fargerike blomster ved siden av flere benker og et bord.

Her sitter en gjeng på fire og smiler ofte når de forteller om forvandlingen.

– Stolt

– Det er jeg egentlig ganske stolt av. Det er ganske gøy, sier Helge Refsum Irgens når han ser rundt seg og tenker på innsatsen som ble gjort for å få det slik.

Han er beboer i Vika borettslag. De får mye av æren for hvordan gata ser ut nå.

Det var i 2016, da kommunen skulle anlegge sykkelvei, at borettslaget så sitt snitt til å sørge for å få på plass noen sårt etterlengtede forhager i gata.

De tok kontakt med kommunen. Etter mye om og men, fikk de til et samarbeid hvor beboerne brukte samme entreprenør som kommunen, og sørget for å utforme deler av prosjektet slik de ønsket.

– Vi har gjort mye på dugnad. Vi har stått her med hakke og spade. Det har kostet oss noen hundre tusen kroner. I stedet for å være sinte og protestere på sykkelfeltet, tenkte vi at vi kunne samarbeide for å få én pluss én til å bli tre – eller kanskje fire, forteller Irgens.

Han håper at flere nabolag kan få en lettere vei til samarbeid med kommunen, dersom de ønsker å ta del i prosjekter i sitt nærområde.

– Kommunen er litt treg, og vi var heldige med tanke på å få til et samarbeid som dette. De burde være flinkere til å kontakte nabolag i forbindelse med prosjekter for å høre om de har noen ønsker, synes han.

– Flotte forhold

Resultatet etter mye arbeid var vel verdt det. Nå prydes gata av flere fargerike forhager. Beboerne forteller også at det har blitt en møteplass som fører til at folk som ikke bor her tar turen. Bare på søken etter noen å sette seg ned og prate med.

– Det har blitt flotte forhold for folk som går forbi, kan sette seg ned og ta en prat med andre folk. Det er det borettslaget har sørget for å få til, sier Erik Karlsen, tidligere styreleder for Ruseløkka Skillebekk Beboerforening.

– Jeg tror at dette skjedde fordi det er så mange engasjerte mennesker her. Når du først har fått en møteplass som dette, setter det seg nesten alltid folk her. Det er klart at det er blitt mye hyggeligere, sier beboer Anders Kjellevold.

Nåværende styreleder i Ruseløkka Skillebekk Beboerforening legger til:

– Det er veldig mange skolebarn som går forbi her, og også kan sitte her. Den siste biten av skoleveien har også blitt mye hyggeligere og triveligere, sier Sigrid Moldestad.

I tillegg har beboerne merket godt hvordan trafikken i gata stupte fullstendig da den trafikkerte Løkkeveien ble stengt for trafikk i 2019.

– Det er en helt enorm endring. Det var en utrolig stor trafikkmengde som ble tatt bort fra et boligområde og det merkes, fortsetter hun.

Beboerne har ikke merket særlig til problemer som følge av at mange parkeringsplasser er tatt bort fra nabolaget. De påpeker at svært få av beboerne har egen bil og at den tidligere parkeringen var preget av fremmede biler. Nå er det beboerparkering i Huitfeldts gate.

Hvem skal få bylivsprisen?

Det som har skjedd i gata på Frogner er bare ett av trolig mange prosjekter og tiltak over hele byen som fortjener heder og omtale.

Derfor skal Oslo kommune dele ut bylivsprisen for første gang i 2022. Det skjer etter 20 år med utdeling av Oslo bys arkitekturpris – utdelt av Rådet for byarkitektur.

Gjennom årene har de alltid fått inn forslag etter forslag som får rådet til å smile, men som ikke passer inn under beskrivelsen «arkitektur». Nå ville de finne en måte å hedre disse.

– Da det var aktuelt å lage en jubileumspris etter 20 år, var det kjempefint å hedre disse forslagene som er høyt elsket og fine for Oslo, men som faller litt gjennom som ren arkitektur, forteller Tanja Lie, leder av Rådet for byarkitektur.

Gjennom Avisa Oslo kan alle sende inn sine forslag fra hvor som helst i byen. Rådet for byarkitektur vil etter hvert velge ut ti av disse som de mener er best. Disse vil du høre mer om i Avisa Oslo – og kunne stemme på din favoritt.

Deles ut i høst

I høst vil kommunen bestemme seg for vinnerne. 13. oktober vil ordfører Marianne Borgen dele ut prisen.

Vinnerne av bylivsprisen – det vil kåres inntil to – vil få diplom, heder og ære, men ingen pengepremie.

– Det morsomme med bylivsprisen er at hvem som vinner ikke er det viktigste. Det er å synliggjøre alle stedene som finnes for folk, fortsetter Lie.

– Hva er prosjekter eller tiltak som passer inn i bylivsprisen?

– Det må være noe fysisk. Vi kommer nok ikke til å gi prisen til en sang eller en parade. Det må være noe som står, eller er et sted. Noe som er gøy, spennende eller vekker oppmerksomheten. Det kan være bestandig eller flyktig. Det må være noe som gir byen en ekstra smak av det folk synes er fint, og som brukes. Kanskje også ekstra vekt på noe som er fint for barn og unge – at de kan få støtte og plass i forbindelse med denne prisen.

Prisen kan deles ut til alt fra personer, til virksomheter, nabolag og offentlige eller private aktører.