Lørdag spilles kampen som kommer til å

Da møtes nemlig Lyn og Vålerenga på Ullevaal, til det som er ventet å bli en kjempekamp.

Det tok bare tre dager å selge ut stadion, og allerede to uker før avspark var 25.000 billetter solgt. Tidligere tilskuerrekord mellom Lyn og Vålerenga var på 20.477.

Når de to Oslo-lagene møtes lørdag 20. april er det 15 år siden sist de møttes i seriesammenheng.

Det betyr at det et duket for fest - og når det står 25.000 deltakere på gjestelista påvirker det en hel by.

Her får du oversikt over hva som som skjer hvor, og hva du må tenke på - uansett om du skal på kamp eller ikke:

Setter inn busser og baner

Det er ventet mange reisende til Ullevaal før og etter kampen, og dette vil påvirke kollektivtrafikken.

Ruter opplyser at det før kampen settes inn ekstra kapasitet som kjører Ringen (linje 5). Det settes også opp ekstra kapasitet på T-banen etter kampen.

– Buss linje 25 og 31 kjører i området. Det må påberegnes forsinkelse på disse linjene på grunn av biltrafikk før kampstart og publikumsstrømmer etter kampslutt, sier Øystein Dahl Johansen, pressetalsperson i Ruter, til Avisa Oslo.

– De som skal på kamp bør beregne god tid til reisen. Benytt T-banen, den har størst kapasitet. Det er viktig at de som skal reise til kampen er tålmodige, og følger instruksjoner fra vektere og annet sikkerhetspersonell på stedet, legger han til.

Vålerenga fotball skriver på sine nettsider at det vil være Berg T-banestasjon som gjelder på lørdag, og at det ikke vil være mulig å gå til Ullevål T-banestasjon etter kampen.

Les også

Østkant mot vestkant. Rike mot dugnadsdrevne. Nå vet vi hvor ille det står til

Kan bli bråk

Både Lyn og Vålerenga har oppfordret fansen til å oppføre seg på lørdag, både før, under og etter kamp.

De siste gangene Lyn og Vålerenga har møttes har det blitt bråk ved flere anledninger. I 2021 brøt det ut masseslagsmål ved Bislett stadion før en cupkamp mellom de to lagene. Rundt 100 personer skal ha vært involvert.

Det ble også supporterbråk da klubbene møttes i cupen forrige sesong.

Dette ønsker ikke arrangørene når det som ligger an til å bli årets største seriekamp spilles på Ullevaal:

– Jeg vil oppfordre alle til å oppføre seg skikkelig. Vold hører ikke hjemme i fotballen. Denne dagen skal være en fest for hele Oslo og et forbilde for Oslofotballen, skriver avtroppende daglig leder i Lyn, Bjørn Gohn Jønsberg, på klubbens nettsider.

– La oss «hate» hverandre i 2 x 45 minutter, men samtidig respektere hverandre resten av året. Selv om vi alltid er litt fiender. Greit med litt drittslenging og kommentarer, men la det bli med det, legger han til.

Les også

En gang var Oslo en fotballby. Det var gøyest for vestkantfolk

Politiet: – Vet av erfaring at enkelte ikke er opptatt av det sportslige

Ruter opplyser at det det vil være ekstra vektere til stede på sentrumsstasjonene før kamp, og på Ullevaal etter kampen. Det vil også være økt sikkerhet rundt stadion.

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt opplyser til Avisa Oslo at det er arrangøren som har hovedansvar for sikkerhetstiltak inne på stadion, mens politiet har ansvaret utenfor.

– I forbindelse med denne kampen vil politiet ha stort fokus både på arenaen og områdene utenfor, forteller han.

Politiet opplyser at de i tillegg til å være i områdene rundt stadion vil være på steder der det legges opp til arrangementer før kampen. Skulle det oppstå hendelser ved disse stedene, vil politiet raskt respondere med mannskap i området, sier Nilssen.

– Vi vet av erfaring at enkelte ikke er opptatt av det sportslige. Derfor har vi flere politifolk tilgjengelig enn vi vanligvis har. De vil være veldig oppmerksomme på om noen ønsker å lage bråk. Det gjelder også i for- og etterkant av selve kampen, opplyser han.

– Politiet har god dialog med arrangør og supporterklubber. Vi oppfordrer publikum til å vise hensyn slik at alle får en best mulig fotballopplevelse, legger han til.

Vålerenga skriver på sine nettsider at vanlig visitasjon vil gjelde på vei inn på stadion. Overstadig berusede personer vil bortvises og det er ikke tillatt med balaklava/maskering, pryo, raketter og lignende.

Sol og skyer

Det ligger an til å bli en topp fotballdag i Oslo på lørdag. Våren er i anmarsj og Yr melder om sol med litt skyer, noe som må være ypperlig fotballvær. Opphold og ikke sol i øya? Blir vel ikke bedre enn det?

Men ikke la deg lure. Selv om det er fristende å kaste skjorte i sola er det bare meldt 11-12 grader, så ikke legg igjen supporterskjerfet hjemme.

Går i samlet tropp

Når 25.000 mennesker skal til samme sted til samme tid, og ikke minst – skal hjem fra samme sted, blir det utfordringer.

Vålerenga fotball skriver på sine nettsider at Vålerengas supportere skal samles på Lille Bislett fra klokken 12.00 lørdag.

Derfra går de i samlet tropp til Ullevaal stadion klokken 15.00. Ruta går via Sognsveien, noe som kan påvirke trafikken i området i det aktuelle tidsrommet.

Lyn-supporterne samles på Lawo i sentrum. Derfra blir det felles avreise til Ullevaal kl. 15.32 med T-banen fra Nationaltheatret.

Dørene på Ullevaal åpner klokken 16.30. Kampstart er 18.00.

Les også

Noe må ofres. Ett bra lag i byen er bedre enn tre middelmådige