Fordelingen av 1,5 milliarder kroner til kommunene i økte koronamidler er klar, Oslo kommune får nesten en tredjedel.

– En halv milliard til Oslo, det tror jeg er helt riktig nå, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

I 2021 er det til sammen blitt gitt omkring 23 milliarder kroner i koronamidler til kommunesektoren. Nå skal 1,5 milliarder overføres i såkalte skjønnsmidler, målretta midler som gis til kommunene som er hardest ramma av pandemien.

Pengene overføres tidlig i juli, og skal gå til å dekke utgifter knytta til TISK-strategien (testing, isolasjon, smittesporing og karantene) i første halvår av 2021.

– Dette er i utgangspunktet refusjon for utgifter de allerede har hatt.

Fordelingen er basert på innrapporteringer fra kommunene til Statsforvalteren. At Oslo får 488 millioner kr av potten skyldes en total nedstenging av hovedstaden fra oktober til mai i år, og at kommunen har hatt store utgifter knytta til håndteringen av smittesporing og testing, utdyper Astrup.

– Forhåpentligvis treffer vi ganske godt på de ekstrautgiftene Oslo kommune har hatt dette halvåret.

Hensikten er å sørge for at alle ekstrautgiftene kommunene har hatt ikke skal gå på bekostning av skole, eldreomsorg, kollektivtrafikk eller andre viktige oppgaver som kommunene har.

Les også

Varslerne om Ammerud skole: – Et fryktregime jeg aldri har sett maken til i mine mange år som lærer

Ny vurdering i august

– Vi har sagt fra dag én at vi skal stille opp, og sørge for at kommunene er i stand til å håndtere de utfordringene de har knytta til viruset, forteller Astrup.

– Det er selvfølgelig veldig vanskelig å treffe på krona. Det er ikke gitt at vi fanger opp alle utgiftene Oslo har hatt, men det vil jo vise seg etter hvert som vi får bedre oversikt.

Arbeidsgruppen som ser på hvilke økonomiske konsekvenser koronapandemien har fått for kommunesektoren, kommer med en ny rapport i august. Da vil også regjeringa gjøre en ny vurdering av både om midlene viste seg å være tilstrekkelig og hvordan situasjonen har utvikla seg.

– Vi håper jo nå at det er lys i enden av tunnelen, og at kostnadene vil gå ned.

Avisa Oslo har prøvd å komme i kontakt med byråd for finans, men ingen har tatt telefonen.

Les også

Varslet sju ulike instanser om «forferdelige forhold» på Ammerud: – Utdanningsetaten fraskriver seg alt ansvar