Mandag ble det påvist covid-19 hos Nordstrandsbeboere som forrige uke deltok på Camp Nordstrand, et fotballarrangement i regi av Nordstrand IF. Rundt 40–50 barn og flere voksne er nå satt i karantene.

– Det er cirka 70 personer i karantene i denne saken. Majoriteten av disse er barn som har deltatt på Camp Nordstrand. I tillegg er det noen voksne og ungdommer som har deltatt som trenere. Alle de som er i karantene får oppfordring om å teste seg så snart de blir satt i karantene. Vi ser at veldig mange har testet seg allerede, forteller bydelsoverlege i Nordstrand Guri Sandal Thu og legger til:

– Av personvernhensyn går vi ikke ut med konkrete tall på antall smittede i et slikt utbrudd. Dette er et lite utbrudd.

Bydel Nordstrand er nå den bydelen med høyest smittetrykk i Oslo. Tirsdag ble det påvist åtte nye smittetilfeller i bydelen. Sandal Thu understreker at majoriteten av disse ikke er relatert til Camp Nordstrand:

– Smitteutbruddet knyttet til fotballskolen er foreløpig et lite utbrudd, med få smittede. De karantenesatte er fra flere årskull, sier Thu.

Thu sier videre at smittevernteamet har god dialog med arrangørene, og har kontroll på nærkontaktene. I alle saker gjøres det fortløpende vurderinger. Etter hvert som prøvesvar kommer inn, vil det alltid bli gjort en ny vurdering på om flere må defineres som nærkontakter.

Foreldre fortviler

Rundt 200 barn deltok på Camp Nordstrand forrige uke. Avisa Oslo har vært i kontakt med en av foreldrene på Nordstrand, og får vite at barna var oppdelt i kohorter basert på årskull frem til siste dag. AO kjenner til at flere av foreldrene nå er oppgitt over at Nordstrand Idrettsforening valgte å blande flere av kohortene på campens siste dag.

– Jeg blir jo ganske fortvilet. Konsekvensene hadde ikke blitt så store om de hadde holdt seg til opplegget de kjørte de første fire dagene. Jeg forstår ikke helt hvorfor de plutselig skulle blande barna, sier forelderen.

– Ferieplaner må nå endres, og barn må holdes hjemme og får kun omgås husstanden sin. Det er ganske fortvilende når veldig mange skulle reise vekk, og skoleferien var i gang.

Daglig leder i Nordstrand IF, Sverre Kildahl, bekrefter tirsdag at det ble gjennomført treningskamper på campens siste dag hvor ulike aldersgrupper ble blandet.

– Det var noen treningskamper siste dagen, men det får ikke konsekvenser for hvem som er i karantene.