(Romerikes Blad)

– Jeg er en selvstendig jente som liker å fikse ting selv, sier Laura Hennie Espe Selliseth (18) fra Maura.

Hun er førsteårslærling, og på vei til å bli mekaniker for tunge kjøretøy. Nå viser hun Romerikes Blad rundt på læreplassen sin – verkstedet til Volvo Truck Center på Alnabru.

Hadde man snakket med foreldrene hennes for noen år siden, hadde de aldri trodd at datteren skulle ende her. Men mer om det senere.

Mer fysisk

Inne på den enorme verkstedhallen høres lyden av verktøy og musikk. Enorme trailere – både elektriske og fossile står på rekke og rad. Det er ikke bare å åpne panseret for å sjekke motoren på disse gigantene – her må hele førerhuset – eller «hytta» som de kalles av mekanikerne, tippes frem for at de enorme motorene skal komme til syne.

Les også

Junes (25) liv endret seg drastisk over natten: – Trodde det var migrene

– Hvis du skal sammenligne en service på en personbil som nesten bare er elektrisk med en lastebil, så er det veldig lite å gjøre på en personbil. Det meste går via en laptop på en personbil, mens på en lastebil er det mye mer fysisk.

Laura geleider oss bort til en åpen lastebil. Førerhuset står fremoverlent i en faretruende vinkel med den enorme motoren blottlagt. Hun klatrer opp på toppen av motoren og begynner å skru mens en erfaren mekaniker rolig følger med. Det er slik Laura lærer best – med hendene dekket av motorolje.

– Jeg lærer mye mer ved å gjøre ting, ta på ting, se på ting, og demontere og montere enn å se noen andre gjøre det på en pc, sier hun.

Skoleflink men skolelei

18-åringen hadde gode karakterer da hun gikk ut av ungdomsskolen, og kunne begynne på akkurat den utdanningen hun ville. Så da gjorde hun det. Allerede på ungdomsskolen hadde hun utviklet en interesse for å skru på biler, og det å begi seg ut på tre nye år med teoretisk skolegang var det siste hun ville.

– Jeg er ikke noen skoleperson. Så jeg ville ut i arbeidslivet for å tjene penger. Jeg gadd ikke å sitte på skolebenken lenger. Jeg syns det var ordentlig kjedelig. Selv om karakterene mine tilsier at jeg hadde fått det til, så hadde det blitt veldig kjedelig å bare sitte på ræva.

Les også

«Mina» (27) tjener millioner på sexsalg: – Jeg møter veldig mange gifte menn

Foreldrene var ikke klar over at hun interesserte seg for bil før hun søkte seg i den retningen. Men selv om det kom uventet og var sjokkerende for dem, har de vært støttende.

– De trodde jeg hadde lyst til å bli helsepersonell eller sykepleier eller noe sånt, og var veldig på de linjene hvor flest jenter velger å gå. De var litt sjokkerte i begynnelsen over at jeg fikk interessen for biler. De ville at jeg skulle velge en høyere utdanning, men de var veldig åpne og godtok at jeg ville drive med noe annet.

Redd for yrkesvalget

Da Laura startet læretiden sin, var det med skrekkblandet fryd. Hun gledet seg til å komme vekk fra skolebenken, men hun gruet seg til å begi seg ut på noe hun kunne lite om. Hun var redd «gutta på gølvet» skulle dømme henne. Redselen skulle vise seg å være helt unødvendig.

– Jeg har vært redd bare ved å velge yrke. Det var skummelt å tenke at disse kan mer enn meg, og her kommer jeg og kan ingenting. Men det gikk seg veldig fort til. De har møtt meg med veldig stor forståelse for at det ikke er alle som kan alt, så jeg spør og får svar på alt jeg lurer på uten å bli dømt. De er veldig åpne og imøtekommende, sier hun med et smil.

Men selv om Laura trives godt med kollegene, skulle hun helst hatt flere jenter i verkstedhallen. Slik det ser ut nå er de to kvinnelige lærlinger på verkstedet. Det er fint å ikke være den eneste, men helst skulle de vært flere.

– Gutta er veldig koselige, men jeg håper det kommer flere kvinner som syns dette er gøy, og spesielt som tør å gå linja og ta fagbrevet på tungt. Det har ikke vært veldig mange kvinner, og da blir man veldig alene. Da tør du veldig lite.

Gjør E6-en trygg

Når Romerikes Blad spør 18-åringen hvorfor det er så givende å jobbe som mekaniker, lyser Laura opp.

– Å skru. Jeg fikser det. Jeg fikser problemet. Jeg syns det er kjempegøy.

Opprinnelig var hun helt sikker på at hun ville jobbe med personbiler, men etter å ha vært på utplassering hos Volvo fikk pipen en annen lyd. Nå nøler hun ikke med å fortelle hvorfor nettopp denne spesialiseringen er så viktig.

– Du kan sitte hjemme etter jobb og vite at du har fikset et problem for en som kjører daglig på veien, du har gjort at en som kjører på E6-en kjører trygt, at det ikke er noen feil og skader som kan føre til ulykke. Det er den stoltheten i å vite at du gjør veien litt mer trygg, sier hun engasjert.

Les også

Annie (29) vet aldri om hun har råd til å betale neste regning: – Noen ganger har jeg lyst til å gi opp