Oslo har totalt sett full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt i byen, med en overkapasitet i Nordre Aker Bydel. Byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap har derfor bedt Bydel Nordre Aker om å ta ned barnehagekapasiteten i bydelen, og som en konsekvens står nå Gulldalen barnehages fremtid på spill.

Barnehagens fremtid har skapt stort engasjement blant foreldrene, og ført til flere frustrerte leserinnlegg og en engasjert aksjonsgruppe som kjemper for barnehagens overlevelse.

Dersom den vesle barnehagen legges ned, vil rundt 44 barn måtte bytte barnehage. Foreldrene krever at andre alternativer må legges frem.

Rett ved marka

Tirsdag i forrige uke fikk de gehør hos Kultur – og oppvekstkomiteen, og saken ble sendt videre til bydelsutvalget, som skal fatte en endelig beslutning på torsdag i budsjettmøtet.

Kaja Emilie Stendal er aktiv i gruppen «Bevar Gulldalen barnehage» og mor til to barn i barnehagen. Hun har engasjert seg sterkt i saken.

– Gulldalen er en helt unik barnehage, sier hun, og forteller at hun søkte seg spesifikt dit da hennes to barn skulle begynne i barnehage.

– Den ligger rett ved marka, og barna får være masse ute i frisk luft.

Ekspertise

Hun forteller også om at barnehagen har svært stabilt personale med få vikariater og mye kunnskap.

– Mange som har barn med særbehov blir oppfordret å søke hit, fordi det er så sterk ekspertise blant de ansatte.

Stendal understreker også at de ansatte og foreldrene står samlet i denne saken: Det er bred enighet i lokalsamfunnet om at Gulldalen bør bestå. Hun mener avgjørelsen fremstår vilkårlig, og etterspør alternativer til nedleggelse.

– Andre steder har man i stedet lagt ned avdelinger, og ikke hele barnehager for å kutte i plassene. Vi mener bydelsadministrasjonen må se på slike løsninger i stedet.

– Riktig å legge ned

Protestene mot nedleggelsen møter motstand fra bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

– Byrådsavdelingen har gitt oss i oppdrag å ta ned barnehageplassene i Nordre Aker, og vi mener det er mer økonomisk hensiktsmessig å legge ned hele barnehager enn avdelinger. Vi har vurdert det som riktig å legge ned Gulldalen, som er en 4-avdelingsbarnehage og dermed en liten barnehage.

Han peker også på at bygget området kommer til å kreve mye rehabiliteringsarbeid i tiden fremover, noe Stendal avfeier som et dårlig grunnlag, da hun mener det heller bør bevilges penger til vedlikehold av kommunale barnehager. Hun uttrykker bekymring for hvordan barnehagefremtiden til hennes to barn, og de andre i Gulldalen vil se ut.

Øyvind Henriksen lover at Stendal ikke trenger å bekymre seg for avstand og kvalitet om det blir skifte av barnehage neste år.

– Vi skal sikre at alle barna som nå går i Gulldalen skal få plass i trygge barnehager i nærområdet.

Utover dette vil han ikke forskuttere torsdagens budsjettmøte, men understreker at han har kommet med sine anbefalinger om å legge ned barnehagen.

Dommen faller på torsdag, og Stendal støtter seg til innstillingen fra Kultur - og oppvekstkomiteen, og håper det lages rom for andre løsninger i budsjettet. Hun uttrykker stor takknemlighet til alle lokalpolitikere som har støttet saken.

Stendal er klar på at om nedleggelsen blir en realitet, så kommer hun og de andre foreldrene til å fortsette kampen om å bevare Gulldalen.