Oslo kommune eier ni gårdsbruk rundt Maridalsvannet. Der gjelder det spesielle regler fordi Maridalsvannet er drikkevann.

Ni familier har forpaktet gårdene i årtier. Men byrådet ønsker å sette ut forpakteravtalene på anbud.

I helgen demonstrerte bøndene mot mangel på forutsigbarhet.

– Et steg i riktig retning, sier Per Skorge til Avisa Oslo.

Han leder forpakterlaget i Maridalen. I helgen var han primus motor for aksjonen i Maridalen.

– Vi har fått overveldende støtte i saken. Under aksjonen søndag var det mye tuting og tommelen opp fra folk som passerte. Ingen skjønner poenget med å kaste ut bondefamiliene, sier Skorge.

Han har allerede varslet flere aksjoner.

.

Flere spørsmål

– Finansutvalget har stilt en rekke spørsmål til saken og ønsker bedre tid til å behandle den, sier byråd Lan Marie Berg (MDG) til Nordre Aker Budstikke.

Den nye vendingen i saken betyr at avgjørelse i saken utsettes.

Det skjer blant annet på bakgrunn av at SV har gått i mot eget byråd i saken.

Fortsatt usikkert

Per Skorge mener tilbaketrekkingen av saken viser at byråden ikke har støtte for å kaste ut familiene som forpakter ni gårder i Maridalen.

Han forpakter selv gården Kirkeby i Maridalen.

– Byrådet sier ingenting annet enn at saken skal gå tilbake. De skal se på nye alternativer, men det står ingenting om hva det er, sier Skorge.

I seks år har forpakter-familiene fått ett-årige kontrakter i påvente av ny ordlyd i kontrakten.

– Nå forventer vi at saken får kan landes i nærmeste fremtid. Noe annet ville være tragisk. Byrådet bør ha skikkelig tempo i denne saken. De kjenner den godt etter at den har vært til behandling i 4,5 år, sier Skorge.

Forventer rask behandling

Han forventer at saken er klar til behandling i bystyrets møte i april. Han ber Ap og SV om å følge opp saken og sette en kort tidsfrist for byrådet.

Forpaktningsloven sier at bøndene må ha en avtale innen 14. april. Det er seneste tidspunkt for å avtale et leieforhold for det kommende året. Avtalen må vare i minst ett år.

– Vi må dessverre inngå enda en ettårig avtale. Vi har jo allerede kjøpt inn gjødsel og såkorn, sier Skorge.

Dermed vil en ny ordlyd i avtalene eventuelt gjelde først fra 1. april 2022.

Byrådet har ønsket at kontrakten endres til at den settes ut på anbud når en generasjon i familien gir seg. Inntil nå har neste generasjon i familien kunnet overta leiekontrakten.

– Anbud gir ingen forutsigbarhet og det betyr at det ikke er en fremtid for bondeguttene og -jentene i Maridalen, forklarer Skorge.