Jeg henviser til denne artikkelen i Avisa Oslo, som omhandler geografiske renteforskjeller internt i Oslo.

Her går man langt i å spekulere og trekke konklusjoner på et tynt grunnlag. Dette er et forsøk på å konstruere splid.

Politikerne som er intervjuet i saken har selv vært med på å beslutte at bankene har plikt til å vurdere den enkelte kunde individuelt. Kriteriene man vurderer rentesettingen etter, er blant annet inntekt, pantesikkerhet, lånestørrelse, verdiutvikling og en rekke andre forhold som er nedfelt i boliglånsforskriften. Det er et regelverk bankene lojalt følger opp. En som flytter fra øst til vest, eller fra vest til øst, alt annet likt, vil etter alt å dømme få den samme renten.

Konkurransen mellom bankene er hard, og rentenivået i dag er på rekordlave nivåer. Det er full åpenhet om rentenivået både på eksisterende og nye lån, både hos SSB og gjennom Finansportalen.

Finans Norge er opptatt av at det ikke skal skapes forventinger om et rentenivå som ikke er oppnåelig, ut ifra en individuell kredittvurdering. Derfor må Finansportalen speile et gjennomsnitt av utlånsrentene, og kundene må aktivt bruke konkurransen i markedet.

I artikkelen vises det til marginalt ulike forskjeller i gjennomsnitt av lånerenter mellom ulike bydeler i Oslo. Dette kan troligvis forklares ved hjelp av en rekke variabler, men i denne saken er det trukket konklusjoner på et svært tynt grunnlag. Det er uheldig, og skaper misforståelser og polemikk basert på feil premisser.