Alt i løpet av ett døgn.

Les også

Comeback i Oslo for Tor Mikkel Wara? Sjokk og vantro!

To utspill i VG, tilsynelatende godt planlagt.

Man kunne nesten, hvis man lå under for det mytiske, trodd at ideen og regien var unnfanget og deretter klekket ut i miljøer type First House og omegn.

Mandag ettermiddag:

The Comeback Kid.

Tirsdag ettermiddag:

The Kid.

Tor Mikkel Wara (59) vil ha førsteplassen.

Simen Velle (23) vil ha andreplassen.

På Oslo Frps liste ved stortingsvalget neste år.

Hør bare hvordan VG beskriver hvordan Velle nå ser på verden:

«Han har knapt vokabular som klarer å formidle hvor stor hans begeistring er for Tor Mikkel Wara».

Etterfulgt av følgende sitat:

«Jeg ser opp til Tor Mikkel. Å få samarbeide med en mann som ham er en så stor drøm at jeg umiddelbart bestemte meg for å kaste navnet mitt i hatten. Jeg vil ha Tor Mikkel på tinget – og jeg vil være med på laget».

Det er mildt sagt rørende!

Ikke minst når han tillegger:

«Tor Mikkel er en fantastisk politiker. Å samarbeide med ham er mye av grunnen til at jeg stiller. Det hadde vært en drøm som går i oppfyllelse».

Ifølge Simen Velle er i det hele tatt politiske drømmer ikke ukjente for ham. I hele sitt liv har han nemlig drømt om å sitte på Stortinget.

Velle fikk et slags gjennombrudd – til en viss grad også rikspolitisk – i fjorårets kommunevalgkamp. Det er ikke vanlig for en leder av et ungdomsparti. Han ble et slags fenomen.

Lederen av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ble skolevalgenes seierherre ved valget i fjor høst. Velles parti fikk 19,5 prosent, og ble kun slått – så vidt – av Høyre. Ap fikk 17 prosent.

Dermed var en ny stjerne skapt, og mye av grunnen, mente man, var Simen Velles videoer og øvrige aktivitet på TikTok. Flere uker før fjorårets valg fikk jeg vite av datteren i huset, som var førstegangsvelger, hadde sett utallige av Velles poster på sosiale medier.

Etter å ha slitt i valg etter valg med å slå an hos yngre mennesker, og særlig i Oslo, var fremskrittsungdommen plutselig blitt hippe igjen her i byen. Hvem hadde trodd? Frp har jo mer og mer vært et gubbeparti i distriktene i svært mange valg. Man må nesten tilbake til 1990-tallet for å se noe lignende som Velle har fått i stand.

For da var Frp i Oslo et parti som slo an hos unge mennesker.

Eller mer presist: Vi må kanskje tilbake til da Tor Mikkel Wara representerte Oslo Frp på Stortinget forrige gang for å se noe lignende.

Bunnpunktet var stortingsvalget i 2021, da Frp fikk seks prosent av stemmene i Oslo. Med Christian Tybring-Gjedde som førstekandidat, og eneste stortingsrepresentant fra Oslo.

Som nettopp er mannen som må vike plassen – riktig nok etter fem (!) perioder på Stortinget – dersom Wara og Velle skal gjøre vei i vellinga neste år.

«99,9 prosent av menneskene som bor på Grønland er sikkert fortreffelige mennesker. Men de er gisler i sin egen bydel. Det er narkoselgere som styrer i gatene, og det er gjengoppgjør og knivslagsmål nesten hver eneste helg», sier han til VG.

I begynnelsen av mars skrev VGs politiske redaktør Frøy Gudbrandsen en artikkel med følgende tittel: «Simon Velle er en mors drøm».

Simen Velle kan med andre ord trygt kalles et politisk fenomen.

Tor Mikkel Wara var også leder i FpU på slutten av 1980-tallet. Han var også et fenomen i sin tid. Jeg har kjent ham siden den gang.

Er ringen nå sluttet?

Eller vil grasrota i Oslo Frp protestere?

Jeg må innrømme at jeg ikke vet.

Samtidig sitter jeg med en sterk følelse av at partileder Sylvi Listhaug sitter og gnir seg i hendene over utviklingen i Oslo Frp, et fylkeslag som har vært en ikke spesielt morsom vits i svært mange år.

Er det vi nå ser konturene av «the real Frp» – eller er det bare en gimmick?

Er det F (rp) irst House som står bak hele greia?

Tor Mikkel Wara er partner i First House. Det samme er tidligere landbruksminister og samferdselsminister Jon Georg Dale, som jeg vet har hjulpet Wara med denne oppsiktsvekkende lanseringen. Også tidligere statssekretær Siv Jensens statssekretær og fortrolige Ole Berget er med på lasset, han sitter også i Oslo Frps nominasjonskomité.

Og hvor var dagens partileder, Sylvi Listhaug, ansatt da hun ble utnevnt til landbruksminister i Erna Solbergs regjering i 2013? Du gjettet riktig - det var First House!

Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om alt dette, men jeg må innrømme at jeg synes det, tross alt, er ganske artig. Og uansett en solid vitamininnsprøytning for politikken i Oslo.

Les også

Herre min skaper, vi er jo blakke som kjærkerotter

Les også

Er Oslo rett og slett ferdig bygd nå?