– Vi håper departementet vil behandle saken raskt, slik at byggeforbudet ikke blir stående lenger enn nødvendig, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen i en pressemelding.

Oslo bystyre vedtok småhusplanen i slutten av september med et bredt flertall. Den nye småhusplanen er likevel ikke tatt i bruk, siden NVE mener planen har manglende risiko- og sårbarhetsanalyse for flom- eller skred.

Ler mer om bakgrunnen her:

Sendes til Kommunaldepartementet

På bakgrunn av uenighetene har Oslo kommune og NVE hatt et felles meklingsmøte hos Statsforvalteren. Partene kom ikke til enighet.

Småhusplanen skal derfor avgjøres hos Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Vi hadde håpet på å komme fram til en felles enighet med NVE. Kommunen mener at hensynet til naturfare er ivaretatt i planen og igjennom ROS-analysen som er gjennomført. Siden vi ikke kom fram til en felles løsning i meklingen, så vil departementet avgjøre dette, sier byråd Stove Lorentzen i pressemeldingen.

Byggeforbudet i småhusområdene blir stående inntil det foreligger en endelig avgjørelse fra departementet.

Mener kommunen ikke hører etter

Det ble nærmest oppstandelse blant både privatpersoner og utbyggere da Plan- og bygningsetaten (PBE) i april i fjor varslet et midlertidig forbud mot tiltak for store deler av Oslos småhusområder.

I alt nesten 30.000 boliger ble omfattet av bestemmelsen, og klagene var mange og høylytte. Utbyggere og privatpersoner var enige om at dette kom alt for brått på, og var altfor inngripende, skrev Avisa Oslo den gang.

Plan- og bygningsetaten jobbet deretter med å imøtegå NVEs innsigelse, og gjennomførte blant annet en ROS-analyse for planområdet.

NVE opprettholdt likevel innsigelsen etter dette.

– NVE har veiledet kommunen om dette både i varsel om oppstart, 1.-gangs høring, 2.-gangs høring og en rekke møter. Vi registrerer at Oslo kommune til nå har sett bort fra den veiledningen som har blitt gitt, sa senioringeniør Kristensen til Avisa Oslo i september.