(Avisa Oslo/Nettavisen): Politiet er sikre på at 43 år gamle Zaniar Matapour handlet alene da han gjennomførte selve skytingen i sentrum natt til 25. juni.

Men et spørsmål som fremdeles står ubesvart, er hvorvidt han fikk noen form for bistand i forkant.

– Det er en situasjon som fortsatt er uavklart, og det er et tema som bekymrer oss. Vi har behov for å få avklart det. Så lenge det er uavklart er vi nødt til å bruke veldig store ressurser på å finne ut av det, sier politiadvokat Børge Enoksen etter en pressekonferanse om skytingen fredag ettermiddag.

Bevisjakt i gruppechat

Enn så lenge er det kun Matapour som har status som siktet eller mistenkt i saken, opplyser han videre. Samtidig er det kjent at han tidligere har hatt kontakt med blant andre den profilerte islamisten Arfan Bhatti (44).

Politiet er imidlertid tilbakeholden med å kommentere hvilke andre personer som er avhørt i saken, eller vurdert som interessante i etterforskningen.

– Det er personer som er mer relevante enn andre. Det jeg kan si er at vi selvfølgelig undersøker personer i siktedes omgangskrets, uten at jeg vil gå inn på hvem det er, sier Enoksen.

Som Avisa Oslo og Nettavisen tidligere har omtalt, kan viktige bevis fra en chatgruppe på appen WhatsApp være slettet. Både Matapour og Bhatti deltok i den aktuelle gruppechatten.

– Det er detaljer jeg ikke kan gå inn på, men chat, penger og økonomi er sentrale temaer i en etterforskning som denne. Det er fordi det kan gi oss svar på hendelsesforløp, samhandlingsmønster og lignende, som vi kanskje ikke får svar på ved å snakke med folk, sier Enoksen.

– Dreier det seg om flere chatter?

– Det er et betydelig antall elektroniske beslag som er gjort i denne saken, og som er gjenstand for analyse.

– Hva da, for eksempel?

– Det handler om å finne innhold på telefoner – både ordinært innhold og innhold i eventuelle apper, svarer Enoksen.

Blir ikke tvangsinnlagt likevel

Torsdag ble det klart at Matapour vil samarbeide med de rettsoppnevnte sakkyndige, etter at han i utgangspunktet ikke ønsket det. Det skjedde etter at Oslo tingrett i forrige uke besluttet å tvangsinnlegge ham til observasjon ved regional sikkerhetspost på Haukeland sykehus i Bergen.

En forutsetning for samarbeidet er at en av forsvarerne hans er til stede i samtalene med sakkyndige, men det blir altså ingen tvangsinnleggelse – i alle fall ikke foreløpig.

– Han begynner å stole på advokatene nok til å samarbeide med de sakkyndige hvis vi er til stede, og det er i orden for de sakkyndige. En slik ordning, basert på frivillighet, er mindre inngripende og formentlig mer opplysende for saken, enn tvungen observasjon, sier forsvarer Inger Zadig til Avisa Oslo.

Forsvarer: Ikke aktuelt med avhør

Selv om han nå vil snakke med sakkyndige, ønsker fremdeles ikke Matapour å la seg avhøre av politiet.

– Det er ikke aktuelt per nåværende tidspunkt, selv om det hele tiden har vært vår råd. Nå har vårt fokus vært å få på plass samtaler med sakkyndige, som er uavhengige av politiet og myndighetene, sier Zadig.

Fra politiets side håper de nå at Matapour vil være mer samarbeidsvillig, også i form av avhør.

– Vi har fortsatt god dialog med forsvarerne. Så får vi se om det faktum at han nå ønsker å samarbeide med sakkyndige, også vil påvirke avhørsmuligheten vår, sier politiadvokat Børge Enoksen.

– Har dere fått noen signaler om at det kan bli aktuelt senere?

– Det er fortsatt et uavklart spørsmål, sier Enoksen, som ikke vil kommentere om Matapour nå har samtykket til innsyn i helseopplysninger.

Historikken til våpnene

Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept i masseskytingen ved utestedene Per På Hjørnet og London Pub natt til lørdag for fire uker siden. Flere titalls personer ble skadet. Minst åtte av dem har fått behandling for skuddskader, har politiet tidligere opplyst til Avisa Oslo.

Matapour benyttet en MP40 maskinpistol og en Luger-pistol da gjennomførte angrepet. Begge er våpen som stammer fra andre verdenskrig.

– Det er viktig å for oss å få klarhet i historikken til våpnene. Vi har foreløpig ikke noe klart svar på det, så derfor er dette et tema vi gir stor oppmerksomhet fortsatt.

Hvor mange skudd som ble avfyrt har ennå ikke etterforskningen brakt på det rene.

Les også

– Nå må vi ta det oppgjøret vi aldri tok etter 22. juli