Det er klart etter at sonderingene mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp ble avsluttet. Siden torsdag i forrige uke har de fire partiene diskutert mulighetene for å danne byråd etter den borgerlige valgseieren.

Men Venstre mente at avstandene til KrF og Frp var for store.

– Dette har vi meddelt Høyre, Frp og KrF for kort tid siden, sa Venstres listetopp Hallstein Bjercke til Avisa Oslo i formiddag.

Dermed måtte Høyre-topp Eirik Lae Solberg, mannen som trolig blir Oslos neste byrådsleder, skuffet konstatere at Høyre bare skal forhandle med Venstre. De to partiene har til sammen 26 av 59 mandater i bystyret.

Derfor håper Lae Solberg på at KrF og Frp skal gi hans planlagte byråd parlamentarisk flertall. Et slikt flertall er ikke nødvendig for å danne byråd, ettersom Raymond Johansen (Ap) har varslet avgang. Men det vil potensielt gi økt politisk gjennomslagskraft.

Frps fylkesstyre har imidlertid fattet et vedtak. Slik først omtalt av Dagsavisen, legger vedtaket opp til at partiet ikke skal støtte et byråd de selv ikke er en del av. Ifølge fylkesleder Andreas Meeg-Bentzen er det bindende.

– Frp har nå behov for en intern samtale. Vi skal se på veien videre, sa Oslo Frp-frontfigur Magnus Birkelund da Avisa Oslo ba ham kommentere om Frps fire bystyrerepresentanter vil støtte et Høyre-Venstre-byråd.

Venstre har på sin side sendt ut en invitasjon om å diskutere byrådsmakt med Høyre og MDG. Denne invitasjonen er ikke aktuell for Høyre, bekreftet Eirik Lae Solberg overfor Avisa Oslo.

Avisa Oslo kjenner også til at en rekke sentrale politikere i MDG ikke ønsker å være noe støtteparti for Høyre og Venstre. De vil enten gå i byråd, eller gå i opposisjon.

Dermed er Høyre og Venstre trolig nødt til å søke støtte fra borgerlig side, dersom de skal få formell støtte fra et bystyreflertall, som for eksempel en samarbeidsavtale.

Dagens Johansen-byråd har en slik avtale med Rødt. Denne innebærer at det rødgrønne byrådet skal gå Rødt først i viktige spørsmål. Eirik Lae Solberg trenger imidlertid ikke en slik avtale for å danne byråd.

Det nye byrådet vil trolig være klart før bystyremøtet den 25. oktober.

Før valget tok Avisa Oslo en gjennomgang av mulige byråder på borgerlig side. Les saken her: