Søndag møtes Klemetsrud og Holmlia i Oslomesterskapet i fotball på Mortensrud. Det er årets høydepunkt og betyr folkefest i bydelen.

Politiet ville imidlertid flytte kampen til Strømmen bak lukkede dører på grunn av sikkerhet. Men en samlet spillergruppe fra begge lag og et helt lokalsamfunn stilte seg uforstående til denne avgjørelsen, og omsider fikk vi flyttet kampen tilbake til Mortensrud.

Alle holder seg unna

Fredag 29. september har Sian meldt sin ankomst til Mortensrud, og erfaringsmessig så vet vi hva dette innebærer: Det blir hatytringer, det blir sjikane, det blir propaganda og det blir koranbrenning.

Jeg får det fortsatt ikke til å gå opp at det er sikkerhetsmessig forsvarlig at Sian kommer til Mortensrud, men fotballkampen ble forsøkt flyttet og spilt bak lukka dører.


Sist de kom arrangerte vi en motdemonstrasjon og klarte så vidt å unngå sammenstøt. Denne gangen er oppfordringen fra oss at alle holder seg unna. Jeg vil allikevel be politiet kjenne sin besøkelsestid og gjøre grundige vurderinger. Skal Sian få lov til å spre hatpropaganda på Mortensrud? Ikke på bakgrunn av hatytringer, som de vil komme med, men utelukkende av sikkerhetsmessige årsaker.

De vil provosere og de vil gjøre alt de kan for å få reaksjoner, og da er spørsmålet, er dette noe man vil ha i våre gater? Er dette noe man vil ha midt på torget, med en lekeplass som til enhver tid har barnefamilier lekende?

Les også

Den vakre bydelen «på høyden mellom Nordstrand og Kolbotn»

Nødt til å ta et standpunkt

Jeg vil berømme Mortensruds beboere som har håndtert SIAN eksemplarisk de aller fleste gangene de har kommet. Her må man ha forståelse for at dette vil kunne prege veldig mange mennesker og etterlate sterke inntrykk. Dette er noe vi ikke kan akspetere at våre barn og unge opplever.

Vi er nødt til ta lærdom fra våre naboland. Ingen av oss, ikke muslimer som en minoritet og heller ikke storsamfunnet, har noe å vinne på at ekstreme krefter skaper ytterligere polarisering. Vi er selv nødt til å ta et standpunkt mot slike destruktive krefter, og ikke legge all ansvar på våre ungdommer.

Vi kan oppfordre til å ikke møte opp på slike markeringer, men det vi er tjent med er å ta et tydelig standpunkt for våre ungdommer og samfunnet vi ønsker å skape. Ekstreme aktører skal ikke være velkomne. De er vi som storsamfunn nødt til å gi uttrykk for.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Den norske samtalen om koranbrenning er i et feilspor

Les også

Tøyen er ikke ledig for Sian. Torget vårt er opptatt

Les også

Jeg har blitt jaget av nynazister i de samme gatene som jeg har sjekket damer

Les også

Ropet på etnisitet er blitt elefanten i rommet