– Det er et umenneskelig svik.

Det sier Lyngby i dette intervjuet med Avisa Oslo, dagen etter at hun ble valgt som eneste leder for Folkets Parti. Hun har tidligere vært partileder for partiet som tidligere het Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) sammen med Frode Myrhol fra Rogaland.

Hun brukte deler av partiledertalen under landsmøtet til å kritisere Bjørn Revils brå avgang som gruppeleder for FP i bystyret, der hun selv er representant.

Lyngby sa følgende om Revil:

– Det har vært sjokkerende til tider for å si det mildt når jeg ser hvordan enkelte politikere oppfører seg. Det siste eksempelet heter Bjørn Revil.

– Så, la meg ta dere noen uker tilbake. Det er mandag kveld og jeg står i mobilen med en ansatt for beredskapshjem, prater sak. Britt ringer og ringer, journalister sender sms. Mobilen min koker. Bjørn har sviktet partiet. Og det som gruppeleder på Oslo rådhus. En bølge av sinne og tårer slo over både Britt og meg. Eller sagt på en annen måte, gulvet åpnet seg under oss.

– Da vi dannet vår gruppe på rådhuset i Oslo lovte vi hverandre på tro og ære å aldri svikte hverandre. Den stygge historien Bjørn Revil er bare trist.

– Jeg stolte på ham

Avisa Oslo var til stede da Frp-gruppeleder Camilla Wilhelmsen gikk ut av et gruppemøte og fortalte om Frps nyervervelse. Og det var gjennom AO og de andre mediene resten av FP-gruppa fikk vite om overgangen.

Det syns Lyngby lite om.

– Det verste er at han ikke ga oss beskjed i forkant, at han ikke tok en prat med oss. Det ble vi kjempelei oss for.

I ettertid har Lyngby fått høre fra flere andre at de hadde tenkt et partibytte lå i kortene. Selv mistenkte hun ingenting.

– Jeg har sett at han har vært en del inne på kontoret til Wilhelmsen. Men jeg stolte på han, og tenkte ikke mer over det. Det er det som er ille med denne situasjonen, sier hun.

Ut mot Lyngbys tale

Bjørn Revil er på sin side ikke imponert over Lyngbys tale til landsmøtet.

– Hun brukte også store deler av talen sin på FNBs landsmøte til å snakke nedsettende om meg, noe flere delegater reagerte på. En partileders tale på et landsmøte skal være motiverende og inspirerende, skriver han i en e-post til Avisa Oslo.

Revil mener det ikke er noe unaturlig over at han som gruppeleder i FP har hatt jevn kontakt med Wilhelmsen.

– Selvsagt snakker jeg ofte med Frps gruppeleder på samme måte som jeg har mye kommunikasjon med de aller fleste av bystyrets medlemmer. Det er en av måtene man oppnår noe politisk fra en mindretallsposisjon, skriver han.

– Hva synes du om karakteristikken «et umenneskelig svik»?

Jeg synes nok kanskje vi politikere bør bruke et litt mer moderat språk enn det.

Bare to igjen

Folkets parti FNB ble stiftet i 2014 som et protestparti mot bompenger. Høsten 2019 entret de for alvor den politiske scenen med 2,4 prosent av stemmene på landsbasis.

I Oslo ble de frontet av Cecilie Lyngby, Britt Fossum, den nå uavhengige Danny Chaudhry og Bjørn Revil, og etter mye medieoppmerksomhet, flere demonstrasjoner og et valg der FNB fikk 5,8 prosent av stemmene i Oslo ble alle fire innvalgt.

Partiet gjorde det særlig skarpt i den tradisjonelle Ap-bastionen Groruddalen.

I Alna var de eksempelvis nest største parti med over 15 prosent av stemmene.

Etter valget trakk Danny Chaudhry seg ut av bystyregruppa etter en splittelse som også inkluderte flere bystyrevaraer. Nå består gruppa bare av Cecilie Lyngby og Britt Fossum etter at den tidligere gruppelederen Revil meldte overgang til Frp.

Overfor Avisa Oslo legger Lyngby vekt på at trioen Revil, Fossum og henne selv de siste åra har «stått på for å bygge partiet fra grunnen av». De var enige om at de skulle stå sammen, forteller hun.

– Ikke greit

Cecilie Lyngby tar nå over som FP-gruppeleder i bystyret. Hun mener folk må få gjøre som de vil, og at det er lov å bytte parti. Hun mener likevel det er viktig å fokusere på det når folkevalgte opptrer uryddig.

– Uansett hvor man jobber – man gir beskjed. Spesielt han som er gruppeleder. Hadde han vært et vanlig medlem og vi hadde vært ti stykker, hadde det kanskje vært noe annet. Men når vi er tre og han er vår leder, da er det ikke greit, mener hun.

Da bystyret på et møte 15. juni skulle behandle Revils overgang – noe som er vanlig prosedyre – tok Lyngby ordet:

– Jeg håper, ordfører, at både administrasjonen og byrådet kan se igjennom om det kan være noen kjøreregler for når en gruppeleder forlater gruppen sin som han har ansvaret for. Det er økonomi, det er personalansvar, det er ganske mye. At man kan forlate gruppen på dagen, uten å informere gruppen og at gruppen skal få vite dette fra mediene, det syns jeg ikke bør skje på Rådhuset framover.

Revil mener på sin side at det ikke er riktig at Lyngby må overta hans oppgaver med umiddelbar virkning. Han viser til at hun har fått en «grundig muntlig og skriftlig gjennomgang» med det hun trenger å vite.

– At hun måtte overta økonomi og arbeidsgiveransvar «på dagen» er rett og slett ikke riktig. Jeg administrerer alt sammen ut hele juni inkludert utbetaling av lønn og feriepenger og slikt. Hun har hele Rådhusets støtteapparat i ryggen og en svært dyktig autorisert regnskapsfører som er ansatt i gruppa og som håndterer rapportering til offentlige myndigheter og slikt.

LES OGSÅ:

Stortinget heiste regnbueflagget: – Stor symbolsk verdi