Man kan nesten si fra den ene dagen til den neste.

Det var nemlig overgangen fra tirsdag til onsdag denne uka at reglene endret seg og umiddelbart gjorde det lettere for ansatte å komme på jobb på sykehjem og helsehus.

Tall fra 27. januar i forrige uke viser at Sykehjemsetaten hadde 182 medarbeidere i karantene.

Siste statusrapport fra 3. februar viser at de har null – 0 – medarbeidere som er i karantene nå på etatens sykehjem og helsehus. Dette gjelder kun medarbeidere på de kommunale institusjonene.

– Endringen i isolasjonstid fra sju til fire dager har åpenbart gjort store utslag på tilgangen på ansatte hos oss. Vi har ingen medarbeidere i karantene nå og det slår kraftig positivt ut for oss, svarer direktør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten til Avisa Oslo.

Karantene er avviklet for alle nærkontakter som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en smittet. De anbefales i stedet å teste seg daglig i fem døgn.

Se de nye reglene nederst i saken.

Urolig for smittebølge

Han fortsetter:

– Jeg skal ikke si at situasjonen ikke er krevende, men vi tenker at det er positivt når folk såpass raskt ikke lenger er hjemme i samme omfang, for eksempel med syke barn. Tidligere har det for eksempel vært slik at mange med barn må være hjemme fordi barna har snufset og ikke kunnet dra i barnehagen, selv om de ikke nødvendigvis var positive. Alle disse andre faktorene slår nå ut for oss.

Direktøren vurderer at sykehjemmene og helsehusene klarte seg rimelig godt under den tøffe perioden i desember og januar. Da var både sykefraværet høyt i tillegg til at det var vanskelig å få tilgang på vikarer og ekstraarbeid.

– Det har vært en betydelig bedring nå, men vi venter på den store bølgen som vi er urolige for, påpeker Jagmann.

Myndighetene vurderer nå sykefraværet som en vesentlig faktor framover med tanke på koronatiltak.

– Det er en samlet vurdering av risikoen for at mange blir alvorlig syke, for mange i sykehus, som kommunene må håndtere, og sykefravær samlet. I tillegg så er det funksjonen til samfunnet på grunn av sykefravær. Både sykefraværet som del av helsetjenesten, men også øvrige sektorer, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

Status smitte på sykehjem og helsehus rapportert 3. februar 2022.

Siden ansatte nå kun tester seg med hjemmetest etter nye retningslinjer, har etaten nå kun fanget opp smitte på de kommunale institusjonene, ikke de private. Derfor er ikke selve smittetallene under direkte sammenlignbare med tidligere i pandemien.

Det er for 131 medarbeidere som er smittet med covid-19. Dette gjelder bare de kommunale institusjonene. Ingen medarbeidere er i karantene. 99 beboere er smittet med covid-19.

OBS! Sykehjemsetaten har ikke tall for de private etter ny rapportering etter de nye lettelsene tirsdag 1. februar.

  • På Kommunal covid-19 behandlingsenhet (KCB) for hjemmeboende pasienter med påvist covid-19-smitte før innleggelse er det nå 4 inneliggende pasient.
  • 32 covid-19-syke pasienter ved KCB er døde
  • 83 beboere på sykehjem som var syke med covid-19, er døde. (3 av disse døde på sykehus)
  • 12 covid-19-syke pasienter på helsehus er døde (6 av disse er innrapportert fra Oslo universitetssykehus)

Tall fra 27. januar:

  • 31 covid-19-syke pasienter ved KCB er døde.
  • 81 beboere på sykehjem som var syke med covid-19, er døde. (3 av disse døde på sykehus)
  • 12 covid-19-syke pasienter på helsehus er døde (6 av disse er innrapportert fra Oslo universitetssykehus)


På Sykehjemsetatens institusjoner er det rundt 4000 beboere og pasienter, og rundt 10.000 medarbeidere. Det er 37 langtidshjem (sykehjem) og fire helsehus i Oslo kommune.

Har lagt planer

– Vi har i våre planer, som for så vidt gjelder for hele Oslo, lagt til grunn hvordan vi kan klare å drifte på 25 prosent fravær og opp mot 40 prosent fravær. Hvilke tilbud det er som da blir redusert overfor våre beboere, sier direktør Jagmann i Sykehjemsetaten.

– Hva kan bli de reduksjonene?

– Hvis det er færre på jobb, vil det bli mindre individuell oppfølging av den enkelte, litt mindre av alt. Det er laget planer som våre institusjoner om hva som er mulig.

Ifølge Jagmann var sykefravær før covid på rundt åtte prosent. I 2020 og 2021 var det rundt ti prosent og i de mest intensive periodene har det vært på rundt 12 prosent. I desember og januar var det på rundt 12 prosent, anslår han.

– Så desember og januar i år føyer seg inn som en av de mest intensive periodene med tanke på sykefravær?

– Absolutt. Siden 2020 har vi vært gjennom veldig mange utfordrende situasjoner knyttet til bemanning og vi har lært veldig mye og hvordan vi skal forebygge. Vi opplever å ha så god kontroll som mulig nå. Så håper vi ikke at det blir så ille som forespeilet fremover.

Erfaringen med omikron og vaksinasjonsgraden gjør at det trolig er en del mørketall med tanke på asymptomatisk smitte. Uansett vurderer de at beboere er godt beskyttet.

– Vår erfaring er at det ikke har vært noen dramatisk oppblomstring i smitte blant våre beboere. Tallet på smittede har vært rundt 100 en stund og beboerne er så godt beskyttet som de kan. De fleste har tre doser og er godt beskyttet.

Det er nå vesentlig færre beboere som dør mens de er smittet av koronavirus. Jagmann påpeker at mange beboere på sykehjem og helsehus er en sårbar gruppe og vurderer at det i større grad enn før handler om at de dør med koronasmitte fremfor å dø av koronasmitte.

Testing, karantene og isolasjon

  • Personer som er smittet av koronaviruset skal isolere seg i 4 døgn. Smittede som har symptomer må i tillegg ha vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater. Dette gjelder alle virusvarianter. De nye reglene om lengden på isolasjonstiden gjelder også for personer som er i isolasjon når reglene trer i kraft.
  • Forskriftsfestet karantene avvikles også for alle nærkontakter som er hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære den smittede.
  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære anbefales å teste seg daglig i fem døgn etter siste nærkontakt med den smittede.
  • Personer som ikke kan unngå nærkontakt med den smittede i isolasjonsperioden, bør også teste seg daglig under isolasjonsperioden, og deretter daglig i fem døgn etter at isolasjonen er avsluttet, til sammen ni dager.
  • Testen bør tas som selvtest, men kan også gjennomføres som antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller PCR-test.
  • Utover dette anbefales bare personer med symptomer å teste seg. Øvrige nærkontakter uten symptomer anbefales ikke å teste seg, men bør være ekstra oppmerksomme på symptomer.
  • Barn i grunnskolealder eller yngre anbefales kun test ved symptomer. Det gjelder også ved smitte i husstanden.
  • Det anbefales at husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av en bekreftet smittet bruker munnbind innendørs på offentlige steder og unngår store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. I tillegg til å følge med på symptomer under hele testperioden. Ved symptomer bør man holde seg hjemme og teste seg.
  • Råd om jevnlig testing i barnehage, skole og høyere utdanning avvikles.
  • Ved lokalt behov kan kommuner med tilstrekkelig testkapasitet gjøre tester tilgjengelig på skoler, universiteter mv. Dette for å gjøre tester enkelt tilgjengelig for personer som utvikler symptomer.