– Det er en årlig økning som vi gjør i tråd med at kostnadene ellers i samfunnet øker, sier pressevakt Sofie Brun i Ruter til AO.

«Prisene økes noe for alle billettyper, og samlet utgjør dette 2,5 prosent av Ruters billettinntekter. Dette tilsvarer indeks for kommunal deflator som settes i statsbudsjettet», skriver Ruter og poengterer samtidig at billettinntektene «i sin helhet går tilbake til kollektivtilbudet i Oslo og Akershus».

På hvilke billetter øker prisene mest?

– Det er egentlig ganske jevnt fordelt på alle billettyper, med en økning på 2,5 prosent i snitt. Enkeltbilletten for voksen i sone 1 går opp med en krone, sier Brun.

Ifølge NTB økes prisen for tilsvarende månedskort med 19 kroner til 814 kroner. I tillegg blir det dyrere å kjøpe billett om bord, opplyser Ruter.

– Kjøper du enkeltbillett om bord med kontanter på buss eller båt, må du betale et ombordtillegg på 20 kroner for voksne (alle soner) og 10 kroner for barn og honnør (gjelder ikke ved påstigning utenfor sone 1), heter det på Ruters nettside.

Dette er de nye prisene som gjelder fra 30. januar:

Administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen sier at 2021 har vært enda et spesielt år for kollektivtrafikken.

– Vi retter en takk til kundene våre og til alle ansatte hos operatører og samarbeidspartnere som har stått på i nok et krevende år. Etter hvert må vi se fremover mot hva som blir ny normal og hvordan kollektivtrafikken skal spille en viktig rolle både for samfunnet og den enkelte innbygger, sier Reutan Jenssen.

Gamle billetter blir ugyldige

Har du kjøpt billett før 30. januar må denne aktiveres innen 30. april 2022.

– Etter 30. april blir billetter som ikke er aktivert ugyldige, og de kan derfor ikke brukes. Rekker du ikke å bruke billetten kan vi refundere i inntil ett år fra kjøpsdatoen, skriver Ruter på sine nettsider.