Avisa Oslo har sendt politiet flere spørsmål om hvilken kapasitet de har til å håndheve den nye besøksrestriksjonen, samt hvilken dialog de er i med Oslo kommune om dette.

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt har gitt denne uttalelsen på e-post gjennom politiets kommunikasjonsavdeling:

– Følger opp tiltakene

– Politiet følger opp de tiltakene som til enhver tid er gjeldende, og vil fortsette å håndheve som vi har gjort fram til nå. Politiets tilnærming og reaksjon når det kommer til håndhevelse av smittevernbestemmelsene vil være forholdsmessig, med tanke på situasjon, alvorlighetsgrad og/eller gjentakelsesfare. Alle forhold vurderes konkret. Dette gjør vi for å bidra til å forebygge og å begrense smittespredning. Vi har god dialog med Oslo kommune om håndheving av smittevernbestemmelsene, svarer Nilssen.

Stabssjefen ønsker ikke gjøre et intervju hvor han går nærmere i detaljer på hvilke vurderinger som må gjøres løpende i forbindelse med gjeldende smittevernbestemmelser.

Det nye forbudet trådte i kraft fra og med 17. mars.

Les også: Høyeste smittetall i Oslo siden pandemien startet

Juridiske vurderinger

Da byrådet presenterte det nye forbudet på pressekonferansen 15. mars, svarte Raymond Johansen:

– Vi er nødt til å gå gjennom de juridiske utfordringene knyttet til dette. Det er ingen tvil om at det er juridisk et krevende spørsmål. Samtidig mened vi det er en helt nødvendig føring å ha nå. Da er det et forbud og da skal det kunne bøtelegges.

Han kunne ikke svare på hva bøtesatsene eventuelt vil være.

Fram til nå har politiet gitt bøter på 10.000 kroner til deltakere på private sammenkomster med flere enn ti gjester. Personer som har arrangert slike sammenkomster har fått bøter på 20.000 kroner.

Les også

Drama i kulissene da Oslos skoler ble nedstengt – her kan du lese de tre notatene fra FHI