Saken oppdateres.

Også Nora Havstein Håpnes (20) fra Oslo var med i aksjonen som førte til en fire timer stopp i anleggsarbeidet. Hun er også blitt arrestert onsdag ettermiddag.

– Vi kan ikke fortsette å tjene oss rike på miljøfiendtlige prosjekter og utidsmessige praksiser som gruvedumping, sier Francisca Bergheim Dias om hvorfor hun lenket seg fast.

Onsdag ble hun arrestert for sivil ulydighet etter at hun sammen med Nora Havstein Håpnes lenket seg fast i en anleggsmaskin på anleggsområdet på Engebø ved Førdefjorden.

Protest mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden

Bakgrunnen til aksjonen er gruveplanene til Nordic Mining, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding.

– De har fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam rett i Førdefjorden, en av våre nasjonale laksefjorder. I gruven skal de utvinne rutil og granat, og det er restmassene fra denne prosessen som skal dumpes. Slammet inneholder store mengder giftige kjemikalier og dumpingen vil være fatal for livet i fjorden, skriver miljøvernorganisasjonen.

Dias mener Nordic Mining sine gruvedriftsplaner «er resultatet av en mentalitet der kortsiktig gevinst trumfer alt, og naturens egenverdi er ikke-eksisterende».

– Dette er samme mentalitet som har plassert oss midt i en naturkrise, og som vil føre oss rett inn i en ulevelig fremtid. Vi bærer alle en voksende naturkrise på skuldrene, og kan ikke la Nordic Mining dumpe 250 millioner tonn giftig gruveslam på toppen av det hele, sier Dias.

– Liten pris å betale

20 år gamle Nora Havstein Håpnes sier hun lenket seg fast fordi hu mener prosjektet «vil ha enorme konsekvenser for artsmangfoldet i fjorden og innbyggerne i Vevring.»

– Vi befinner oss midt i en alvorlig naturkrise, hvor vi mister mer natur enn vi har oversikt over. Derfor er det helt hårreisende at Nordic Mining får dumpe alt avfallet sitt i en nasjonal laksefjord, hvor mange av artene er rødlista. Vi må si tydelig ifra om at dette prosjektet ikke må få starte opp, sier Håpnes.

Dias mener at sivil ulydighet er et viktig demokratisk virkemiddel.

– Vi har sagt ifra på alle mulige måter og da er det sivil ulydighet som gjenstår. Arrestasjon og boten som medfølger er en liten pris å betale for en sunn og artsrik fjord. Det er et virkemiddel som har blitt bruk i mange rettighetskamper gjennom historien, og vår tids viktigste kamp er miljøkampen, sier Dias.

Nye aksjonister etter politiet dro

Ifølge Bergens Tidende ankom politiet stedet rundt klokka 9.30 onsdag, og ved 10-tiden ble de første aksjonistene tatt hånd om. I alt syv aksjonister ble fjernet av politiet tidligere på dagen onsdag.

Etter politiet dro tok en ny gruppe aksjonister seg inn på anleggsområdet onsdag ettermiddag. Det skriver Natur og Ungdom i en pressemelding til NTB.

Operasjonsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt bekrefter overfor NTB at de har fått melding om dette.

– Ja, det er korrekt at vi har fått melding om at det har kommet demonstranter tilbake til stedet der. Politiet er kjent med dette, sier han ved 13-tiden onsdag.

Han sier politiet foreløpig ikke har iverksatt noen ny politiaksjon.

– Foreløpig har vi ikke iverksatt noe med tanke på dette, men det vil nå bli vurdert å gjøre noe med det, sier Johannessen.

– Vi har hele veien vært klar over at politiet kan bli tilkalt, og at vi risikerer store bøter for å stanse oppstarten av dette miljøfiendtlige gruveprosjektet. Men det er verdt det, sa Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom (NU), i en pressemelding.

Les også

I Kina opplevde han klimaforandringene på kroppen. Nå ønsker han å skape en massebevegelse ved hjelp av sivil ulydighet

Null anleggsarbeid i snart en uke

Arne Johannessen, politisjef i Sogn og Fjordane, forteller at ytringsfriheten til demonstrantene har vært lagt vekt på, men at politiet til slutt måtte fjerne dem fra anleggsmaskinene.

– Nå har det vært null anleggsarbeid i snart ei uke, og det er grenser for hvor lenge man kan hindre arbeidet, sier Johannessen til BT.

NU-lederen varsler at aksjonene ikke er over.

– Når politiet har fjernet de første aksjonistene, strømmer nye til, sier Gina Gylver.

Utvinning av rutil og granat

Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet.

Selskapet ønsker å utvinne mineralene rutil og granat. Rutil brukes til å fremstille titanoksid, som brukes som hvitt fargepigment i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

Stortingskandidat fra MDG pågrepet i demonstrasjon