Oslo kommune fraråder bading etter at «MS Lånan» forliste søndag ettermiddag på Vippetangen.

Det er oppdaget oljefilm, også kalt «blueshine», utenfor lensene på havaristen.

– Det jobbes nå med utskifting og oppgradering av lenser, samt intensivering av arbeidet med å suge opp forurensningen i lensene, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten.

Har sendt ut varsel

– Det vil kunne oppleves blueshine på avveie i område Vippetangen og Langkaia mot operaen, sier Dalen.

Årsaken er kombinasjonen av mengden utslipp fra båten, vær og vind og redusert overvåkning av lensene gjennom natten, ifølge etaten.

Bymiljøetaten bekrefter til AO at de har varslet badstu- og badeanlegg i området, og har satt opp informasjonsskilt ved Vippetangen, Langkaia og Sørenga. Siden badesesongen ikke er offisielt i gang før 15. mai har det ikke blitt sendt ut en offisiell advarsel, sier pressevakt Marie Berge.

– Forurensningen har ikke kommet til området ved badstubryggene, verken på Langkaia eller Sukkerbiten, så her er det trygt å bade. Vi har flinke badstumestere som passer på, og tar vannmålinger og gjør visuelle inspeksjoner som vil avsløre eventuelt oljesøl/ blueshine, sier generalsekretær Ragna Marie Fjeld i Oslo badstuforening til Avisa Oslo.

Hun legger til:

– Generelt er vannet veldig bra ved badstuene våre. Vi har også ferskvannsdusjer på bryggene, så det er mulig å benytte disse hvis du ikke vil bade. De få gangene i året vi opplever dårlig badevannskvalitet, vil badstumester si fra til gjestene og anbefale dusjing i stedet.


– På generelt grunnlag frarådes bading direkte i blueshine. Den enkelte virksomhet gjør selv en lokal vurdering ift. dette. Blueshine på avveie vil basert på vær og vind fordampe, sier Dalen.

– Levebrødet mitt

Søndag formiddag sank båten «MS Lånan» mens den lå til kai på Vippetangen. Den litt over 70-fot lange lystbåten ble bygget i 1966 på Fosen i Trøndelag, og har gått i cruisetrafikk i Oslofjorden siden 80-tallet.

– Det er helt grusomt. Nå var det rett før sesongen skulle begynne og vi holdt på å gjøre klar båten. Dette er levebrødet mitt. Det er rett og slett grusomt, sa båteier Thomas Berg til AO på mandag.