Hvor står de, hvor går de, hvor vil de? Hvem er de?

I det det korte og lange bildet?

Aner ikke

Det ærlige svaret: Aner ikke!

I torsdagens møte i Bystyrets finansutvalg stemte Frp så rart og originalt og uforutsigbart at jeg ble litt svimmel da jeg satt og hørte på hva som skjedde.

Det er blant annet derfor jeg for øyeblikket tror det mest sannferdige navnet på Oslo Fremskrittsparti er Oslo Mystiske Folkeparti.

Onsdag denne uken ble det klart at det var brudd i forhandlingene mellom byrådspartiene Høyre og Venstre, samt KrF, på den ene siden, og Frp på den andre, om budsjettet for 2024.

Torsdag, på en ganske rar pressekonferanse på Rådhuset, presenterte gruppelederne i Høyre, Venstre og KrF hva de hadde blitt enige om, men som Frp ikke var med på. Som er nødvendig for å få flertall.

Det dreier seg ikke om små summer.

Det dreier seg om hvordan rundt 100 milliarder kroner skal fordeles og brukes rundt om i byen vår til neste år.

Bruddet skjedde kun fem uker etter at de fire partiene undertegnet en samarbeidsavtale. Et borgerlige flertall krever at mandatene til alle de fire partiene stemmer sammen bystyret.

Fiasko så langt

Foreløpig har det borgerlige samarbeidet altså vært en fiasko.

Frp hevdet å være meget misfornøyde med det politiske gjennomslaget de hadde fått i møte med Høyre, Venstre og KrF de siste ukene.

– Det vil trengs betydelig mer både penger og politikk. 15 millioner kroner til eldreomsorg og sykehjemsplasser ... Å kalle det de legger fram en satsing ... Det er bare nok et til én ekstra sykehjemsplass per bydel i Oslo, sa gruppeleder Magnus Birkelund til Avisa Oslo.

Greit nok.

Men hva betyr dette, hva skjer nå?

Budsjettet skal ikke endelig vedtas før i siste bystyremøte før jul, onsdag 13. desember.

Fram til denne fristen kan gruppelederne i Høyre, Venstre og KrF i bystyret forhandle med Frp, hvis de vil, selv om det i skrivende stund ikke skal ha vært kontakt etter bruddet.

«Vår dør er åpen»

Kan dette lykkes, slik at det blir en avtale mellom alle fire borgerlige og det bare er å hamre budsjettet gjennom på onsdag? Begge parter sier i hvert fall at «vår dør er åpen».

Selvsagt kan det skje. Kanskje er det til og med ganske sannsynlig at det skjer.

I byrådspartiene er man likevel usikre på om å gå tilbake til forhandlingsbordet vil gi en budsjettavtale.

Man vet rett og slett ikke hva Frp innerst inne mener. Eller hva de mener at de er tjent med på kort og lang sikt.

De er også usikre på om Frp vet dette selv.

Eller om veien blir til mens man går. Eller om høstens to avsløringer av en dyp politisk og strategisk splittelse mellom Frps fylkesstyre og Frps bystyregruppe fortsatt spiller en rolle. De to skilte lag både i spørsmålet om man skulle støtte et borgerlig byråd man ikke selv satt i, og om man burde inngå et samarbeidsavtale med Høyres og Venstres byråd.

Les også

Styret i Oslo Frp er så store amatører at de ikke engang skjønner noe av hva de har bestemt

Total usikkerhet

Hvis Frps mål har vært å skape total usikkerhet hos omgivelsene, snakker vi om høy måloppnåelse.

Den samme usikkerheten som er hos byrådspartiene Høyre og Venstre, finner vi på også hos opposisjonspartiene, altså de rødgrønne.

Jeg har de siste to dagene snakket med en rekke sentrale personer i Oslo-politikken. Frp er i ferd med å bli en virkelig gåte.

Betyr dette at de spiller kortene sine så godt at de andre ikke greier verken å forstå eller avsløre dem? Eller er de en gjeng uerfarne amatører som ikke vet hva de driver med?

Tilbake til den mystiske stemmegivingen i Finansutvalget torsdag:

Stemte veldig rart

Der stemte de veldig rart.

Frp stemte for eksempel ikke subsidiært sammen med opposisjonen når opposisjonen fremmet forslag som lå nærmere Frps primærstandpunkt enn byrådets forslag gjorde.

Hvorfor ikke? Var det taktisk for ikke å legge hindre i veien under hemmelige forhandlinger om en helhetlig avtale? Eller er de bare en gjeng surremikler og sosekopper? You tell me!

Og dobbelt rart:

De stemte heller ikke subsidiært sammen med byrådet når byrådets forslag lå nærmere Frps primærstandpunkter enn opposisjonens forslag. Men her var man ikke konsekvente. Man stemte subsidiært for enkelte av byrådets forslag, men ikke for andre, for eksempel ikke økte bevilgninger til sykehjem, men for reduksjon av eiendomsskatten.

Les også

Har du lurt på hvordan en «politisk skjødehund» ser ut? Vel, her ser du bilde av en

Er det en strategi her? Det kan hende, men den er ikke godt synlig for det blotte øye. Vil de være uforutsigbare, slik at byrådet blir forvirret og ettergivent? Er det «skjødehunden» som bjeffer?

Eller vet man ikke hva man driver med, at man lever fra hånd til munn og tar valgene etter hvert som de dukker opp?

Mystisk igjen, der altså.

Ikke forpliktende

Nå er det ikke slik at det et parti stemmer i Finansutvalget er forpliktende. Frp kan stemme helt annerledes i bystyresalen på onsdag, og det er det som teller. Likevel var Frps oppførsel i Finansutvalget mer enn merkelig.

Les også

Hemmelighold, MDG-spøkelse og jubel klokka 3 om natta: Dette skjedde bak lukkede dører

Både i forhandlingene om samarbeidsavtalen, og i forhandlingene om budsjettet, har Frp hatt tre hovedprioriteringer:

Mer asfalt til å tette hull i Oslos veier. Mer til sykehjem og eldreomsorg. Mer til idrettsanlegg.

Men etter bruddet har Frp begynt å snakke mer og mer om at byrådet må reversere MDG-politikk. Kutt i bevilgningene til «Bilfritt byliv», for eksempel.

Kan det ligge noe her? Det kan jo hende at Frp, i hvert fall blant enkelte i partiet, har en interesse av at Høyre og Venstre knytter seg nærmere til MDG. Og at Frp da vil stå tilbake som de eneste rene og ranke på høyresiden i Oslo-politikken. Ved å klistre Høyre til MDG, for å vise velgerne at Høyre og MDG står langt nærmere hverandre i miljø- og samferdselspolitikken enn Frp og Høyre gjør.

Dette kan jo kalles en strategi, men den er også risikofylt for Frp. For det første fordi Frp kan få skylden for at det på denne måten faktisk blir mer MDG-politikk i Oslo, fordi de ikke vil inngå kompromisser. For det andre fordi det tradisjonelle borgerlige flertallet - det som holdt Erna Solberg ved makten åtte år nasjonalt - da kan være en saga blott.

Kan Frp bli partiet som presser MDG inn i armene til byrådet, i tilfelle en situasjon som hele tiden har vært Venstres foretrukne alternativ?

Les også

Nå skrives det ut parkeringsbøter i hytt og vær. Arrogansen er klarere enn reglene

Les også

Vil «Manglerud-tunnelen» eller «Fossum-diagonalen» bli bygd noen gang? Trolig ikke

Les også

Høyre har fått eiendomsskatten på hjernen igjen. Det kan gi hodepine

Les også

Støre har ledet Ap ned i et synkehull. Der sitter også partiets nye sjef i Oslo