– Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom frem til at menneskers liv og helse kunne komme i fare, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Aksjonen ble gjennomført av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, ifølge Bakke-Jensen.

Hvalrossen er overlevert til videre håndtering av veterinærer.

Vurderte flytting

Flere tiltak har vært vurdert i forbindelse med hvalrossens tilstedeværelse i Oslofjorden.

– Vi har vurdert alle mulige tiltak svært grundig. Vi kom frem til at vi ikke hadde anledning til å ivareta dyrevelferden på en god nok måte med andre tiltak, sier Bakke-Jensen i meldingen.

Flytting har vært utredet sammen med blant annet Havforskningsinstituttet.

– En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, slik at dette alternativet ble valgt bort, sier fiskeridirektøren.

Og legger til:

– Vi har forståelse for at denne beslutningen kan skape reaksjoner hos publikum, men jeg er trygg på at dette var den riktige avgjørelsen. Vi er opptatt av dyrenes ve og vel, men menneskers liv og helse må gå foran.

– Sjokkerende

Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen NOAH reagerer kraftig på nyheten.

– Jeg må si jeg er litt sjokkert over det. Her har man et massivt folkeliv engasjement for at man skal ta hensyn til ett dyr. Det er snakk om ett dyr. Om man ikke engang klarer det, så er det et svært negativt signal om at villdyr og natur har ingen sjanse, sier Martinsen til Avisa Oslo.

Hun mener avlivingen er «ekstremt kritikkverdig».

– Man vet jo hva som er problemet her. Det er at mennesker ikke holder seg til retningslinjene. Men NOAH og andre fagfolk har kommet med flere andre alternativer. Politiet burde gitt folk bøter for å komme nær henne. Dette får ingen konsekvenser for menneskene, men selvfølgelig den mest alvorlige konsekvensen for dyret, som ikke har gjort noe annet enn å eksistere, sier Martinsen.

NOAH har flere ganger vært i kontakt med fiskeridirektoratet de siste ukene.

– De sa at de hadde en plan om å flytte henne uten å bedøve henne, det har åpenbart ikke vært forsøk. Dette er sjokkerende og nedslående. Det har en enorm signaleffekt ovenfor offentligheten, men også internasjonalt, i og med at dette er en historie som har gått internasjonalt. Dette er et dyr som har vært i veldig mange andre land. Og i Norge blir dette løsningen. Det sier mye om Norge. En eller annen gang må vi snu.

Hun legger til:

– Vi fortsetter geværpolitikken som vi er kjent for.

Må svare i Stortinget

Ingrid Liland, nestleder MDG, sier til NRK at de kommer til å følge opp saken i Stortinget.

– Vi kommer til å stille spørsmål til Fiskeriministeren om hvilke vurderinger som er gjort, sier Liland.

Mandag kveld får AO opplyst at MDG har sendt innfølende spørsmål til fiskeriminister Bjørnar Skjæran:

«Kan statsråden redegjøre i detalj for hvilke vurderinger som ble gjort fra Fiskeridirektoratet ved avlivning av Freya, hvorfor ikke for eksempel økte sikkerhetstiltak, bedøving og flytting av dyret eller andre alternativer ble gjennomført og om regjeringen mener myndighetene kan ta lærdom av denne hendelsen i forbindelse med håndteringen av fremtidige forekomster hvor ville dyr med bakgrunn i bl.a. naturtap og klimaendringer i større grad enn tidligere beveger seg til befolkede områder?»

Hun mener Freya har blitt et symbol.

– Et symbol på 289 trua arter som trenger at vi og regjeringen møter naturen med vilje til å ta vare på den og beskytte den og ikke avlive, sier Liland til kanalen.

Oslo MDGs gruppeleder Eivind Trædal, skriver i en e-post til Avisa Oslo at han mener skytingen av Freya er et resultat av «kollektiv idioti.»

– Dette er en skammens dag for Oslo. Både her og i Bærum har folk behandla er vilt, farlig og utrydningstrua dyr som en sirkusattraksjon. Naturen er ikke til for å gi oss kule bilder til Instagram. Hvis folk hadde brukt sunn fornuft og holdt seg unna dyret, så hadde Freya fått leve videre.

Han mener det er vanskelig å forstå hvorfor Fiskeridirektoratet ikke har funnet en bedre løsning.

– Vakthold eller flytting ville ha spart livet til en fredelig og utrydningstruet skapning. Det er ikke mange dager igjen av badesesongen, sier Trædal.

LES OGSÅ: