Den norsk-pakistanske filmregissøren Deeyah Khan fikk i dag tildelt Fritt Ords pris for 2020 i Operaen. Khan er vokst opp i Oslo. Hun flyttet til London i 1997.

Sentrale tema i hennes kunst har vært kvinners frigjøring og frihet.

To ganger har hun mottatt Emmy-prisen for beste dokumentar: Banaz – A Love Story i 2013, som handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa og White Right: Meeting the Enemy (norsk tittel: I møte med fienden) i 2018, hvor Khan møter amerikanske høyreekstremister.

De to filmene er første og tredje film i en trilogi kalt Exposure. Også Islam's Non-Believers (2016) hører til den samme serien. Deeyah Khan har dessuten skapt dokumentarene Jihad: A Story of the Others (2015) og America's War on Abortion (2020).

I en pressemelding fra Fritt Ord sier styrelederen Grete Brochmann at Deeyah Khans arbeid vitner om fryktløs bruk av virkemidler for å få frem viktige budskap:

– Journalistikk og dokumentarfilm er blant de viktigste områdene Fritt Ord støtter som ytringsfrihetsorganisasjon, og Deeyah Khan forener disse to tilnærmingene på eminent vis. Deeyah Khans filmer vitner ikke bare om uredd bruk av språk og kamera, men også om uredd bruk av menneskelighet, sa styreleder i Fritt Ord Grete Brochmann under overrekkelsen av prisen.

Les også

Savnet juleshopping i New York og London – laget egen butikk på Aker Brygge

Sterkt engasjement

Den prisbelønte filmregissøren har gjennom sine mange dokumentarer belyst flere betente tema innenfor blant annet innvandrermiljøer i Europa.

– I løpet av min karriere har jeg fått en sterk tro på kraften i å engasjere seg i mennesker som har en annen mening enn min egen, i å lytte til dem, og i å behandle dem med verdighet. Hvis vi knebler dialogen gjennom scenenekt og sensur, mister vi vår mulighet til å bygge forståelse og finne løsninger, sier Deeyah Khan.

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisen er på 500 000 kroner og en statuett signert kunstneren Nils Aas. Prisen for 2021 ble delt ut 30. september i år til forfatterne Jan Grue, Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen for deres sterke og kritiske bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.