Nå håper Rita Parnas, politiadvokat i Oslo politidistrikt, at saken kan sendes over til statsadvokaten for videre behandling før sommerferien.

Torsdag er det nøyaktig ett år siden sjokkerte naboer og tilfeldige forbipasserende ble vitner til brutale scener på Frogner.

Bevæpnet med en halvautomatisk Glock-pistol, konfronterte en nå 40 år gammel mann sin tidligere forretningspartner Fevziye Kaya Sørebø, mens hun satt i bilen sin i Tostrups gate.

I avhør har mannen erkjent at han skjøt Sørebø ni ganger i hodet med pistolen på kloss hold. 51-åringen døde på stedet.

Sendte beslag i retur

Til tross for at hendelsesforløpet ikke er bestridt fra siktedes side, har etterforskningen vært komplisert og tidkrevende. Årsaken er at tilnærmet alt av elektroniske beslag i saken, måtte oversendes Oslo tingrett for gjennomgang.

– Det skyldes at vi må få tatt ut advokatkorrespondanse, som er underlagt taushetsplikt. I denne saken er det en del slik korrespondanse. Det har tatt lang tid, forklarer Rita Parnas.

Hun forteller at et sentralt beslag først kom i retur til politiet i januar. Det siste fikk de overlevert rett før påske. Nå må det gjennomgås før drapsetterforskningen kan avsluttes og sendes til påtaleavgjørelse.

– Noe av korrespondanse fikk vi veldig kjapt, mens annet måtte vi vente på. I tillegg måtte noe sendes i retur for ytterligere gjennomgang. Nå gjenstår gjennomgang og noen avhør, så er etterforskningen ferdig, sier Parnas.

Langvarig sivil tvist

Som det er omtalt ved flere tidligere anledninger, var siktede og avdøde Sørebø innblandet i en langvarig sivil tvist. I desember 2020 – fire måneder før drapet – ble 40-åringen dømt til å betale henne 11,8 millioner kroner i erstatning, pluss om lag 900.000 kroner i saksomkostninger, i tilknytning to eiendomsprosjekter i henholdsvis Thomas Heftyes gate og Kristinelundveien på Frogner.

Mannen var uenig i dommen og anket til Borgarting lagmannsrett. Nettopp denne konflikten er også årsaken til at etterforskningen har tatt så lang tid.

– Det er mye som er klart for oss, men vi må se nærmere på omstendighetene som gjorde at dette skjedde. Det er derfor det har vært viktig for oss å gå gjennom dette beslaget, sier Parnas.

40-åringens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, vedgår at ordningen med at retten må gjennomgå alle beslag, ikke er gunstig. Samtidig er ikke hans klient så opptatt av at etterforskningen har tatt tid, forteller han.

– Han er innstilt på at han må sone en lang straff og gjøre opp for det han har gjort, så politiets tidsbruk er ikke så viktig. Vi er også innforstått med etterforskningen tar tid i en slik sak, sier Drevland.

Millionheftelse avvist

I etterkant av drapet begjærte politiet heftelse i siktedes bolig i Bærum på inntil ti millioner kroner. Dette var å sikre eventuell erstatning og oppreisning til Sørebøs barn, som nå er foreldreløse etter at også faren gikk bort i 2018.

Som Kapital omtalte i februar, skulle det imidlertid vise seg at 40-åringen overførte boligen til ektefellen kun 12 dager før drapet fant sted.

Påtalemyndigheten argumenterte med at overførselen av boligen var et ledd i såkalt rettsstridig kreditorunndragelse. Det ble imidlertid avslått av Oslo tingrett.

– Påtalemyndighetens anførsler var ubegrunnede og uten substans, uttalte Drevland til Kapital i forbindelse med avgjørelsen.

Politiet valgte å ikke anke rettens beslutning.

Dersom drapsetterforskningen nå ferdigstilles innen sommerferien, håper Rita Parnas at rettssaken lar seg gjennomføre innen året er omme.

– Jeg tenker at det er realistisk, sier hun avslutningsvis.