Onsdag besluttet bystyret å innføre nye koronatiltak. I tråd med byrådets innstilling ble det imidlertid ikke noe påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport, kjøpesentre, i butikker eller taxier – kun en anbefaling.

I morgentimene torsdag tok derfor Avisa Oslo en sjekk på T-banen og bussen, for å undersøke hvor mange som fulgte politikernes oppfordring. Det viste seg at flertallet ikke gjorde det.

– Hva var det vi sa? spør Aina Stenersen, nestleder i Frps bystyregruppe.

Dråpe- og kontaktsmitte

Frp og Høyre er blant dem som har etterlyst strengere tiltak for å slå ned smitten i Oslo.

– FHI har vært tydelige på at dråpesmitte i luften er viktigere enn kontaktsmitte. Bruk av munnbind når man ikke kan holde énmetersregelen er svært viktig, og det er også en påminnelse om pandemien dessverre ikke er over ennå, fortsetter Stenersen og viser til at både Trondheim og Bergen har innført munnbindpåbud.

– Byrådet har håpet at oppfordring om å bruke munnbind skulle føre til økt bruk. Det er jo tidlig å si ennå, men foreløpig ser det ut til at det er lite i bruk, sier Frp-politikeren.

– Tror du folk etter hvert vil vende seg til rådet, når de ser at andre følger det?

– Vi håper jo selvsagt det, og det er et enkelt tiltak å bruke munnbind for å holde samfunnet åpent. Så håper vi at byrådet følger utviklingen tett fremover og setter inn tiltak om påbud, svarer Stenersen.

– Utfordrende situasjon

Det siste døgnet er det registrert hele 4.575 nye koronasmittede i Norge. Det er det soleklart høyeste antallet siden pandemien start, men rekordtallene kan også skyldes driftsproblemer hos Norsk helsetett som gjorde at det ble registrert uvanlig lave smittetall tirsdag.

For Oslos del er det 673 nye smittetilfeller det siste døgnet – 203 flere enn samme dag i forrige uke. I Helse Sør-Øst, som også omfatter Oslo, er det til sammen 136 innlagte koronapasienter, viser tall fra Helsedirektoratet.

– Det er en utfordrende situasjon i flere av Norges største byer nå, sier Stenersen.

Hun er opptatt av at man setter inn lettere tiltak nå, slik at man slipper mer inngripende tiltak senere.

– Erfaringen er at økt smitte gir næringslivet i Oslo økonomiske utfordringer. Vi ønsker å holde byen åpen. Det er viktig for mange innbyggeres arbeidsplasser, psykiske helse og skolegang. Vi må også støtte opp om vårt fantastiske helsevesen, som står på døgnet rundt, sier Stenersen.

Les også

Intensivavdelingen på Diakonhjemmet sykehus: Over halvparten av koronapasientene er ikke vaksinert