Byrådet vil bruke over 100 millioner kroner på å erstatte kommersiell drift av sykehjemsplasser med kommunal og ideell drift i årene fremover. Ifølge det ferske forslaget til Oslo-budsjett vil alle sykehjem i Oslo være drevet av kommunen eller ideelle aktører innen utgangen av 2023.

Dette var blant punktene byrådsleder Raymond Johansen valgte å trekke frem under pressekonferansen der han la frem byrådets forslag til budsjett.

– Når kommunen er i førersetet, får medarbeidere bedre lønn, bedre pensjon og bedre arbeidsbetingelser. Når vi investerer i våre medarbeidere, investerer vi også i kvaliteten på tjenesten til innbyggerne, sa byrådslederen.

Han benyttet anledningen til å oppfordre unge om å søke seg til velferdsyrker.

– Den kraftige lønnsøkningen mange helsearbeidere nå vil få, er også et kraftig signal til ungdommen. Vi ønsker trenger at flere søker seg til helse, omsorg og andre velferdsyrker i årene fremover.

– Spikeren i kista

Aina Stenersen (Frp) reagerer kraftig på det hun betegner som er frarøvelse av valgfrihet for de eldre i byen.

– Dette er den siste spikeren i kista for private sykehjem i Oslo. Det er helt unødvendig at kommunen skal ta over velfungerende og flotte sykehjem, sier Stenersen.

Hun legger vekt på at de eldre burde få velge selv om de ønsker et privat eller offentlig sykehjem.

– I framtida kommer det en ny generasjon som vil ta det som en selvfølge å få velge mer selv. De eldre burde få muligheten til å velge fritt. Samtidig vil et mangfold totalt sett heve kvaliteten på tjenestene, sier Stenersen.

– Er du redd for at kvaliteten nå går ned?

– Ja. Vi har sett at de forskjellige sykehjemmene lærer av hverandre. Når man kun har to i stedet for tre aktører vil det gå utover både innovasjon og kvalitet, mener hun.

LES MER OM BUDSJETTFORSLAGET HER: