– Dette er en sak som rører alle. Det er ikke så rart når en familie med politiets hjelp blir satt på gaten i Vinter-Oslo.

Det sier Høyre-gruppeleder Anne Haabeth Rygg om utkastelsen av familien Jama. Taxi-inntekten til familiens far Mohamed førte til at familien kom 15.000 kroner over inntektsgrensa for å kunne beholde sin kommunale bolig på Tøyen. Den påfølgende utkastelsen har skapt sterke reaksjoner – ikke minst fra Venstre og Rødt.

De to sistnevnte partiene har foreslått å reversere utkastelsen.

Dette kommer ikke Høyre til å stemme for under onsdagens bystyremøte, forklarer Høyre-politiker Rygg, som påpeker at rundt 170 mennesker kastes ut fra Oslos kommunale boliger hvert år.

– Vi må bruke denne saken til å bedre situasjonen for mange mennesker, ikke bare den ene familien. Denne saken er ille, og det er lett å ha sympati med forslaget om at de skal få lov til å bli boende, men familien er dessverre ikke unik. sier Rygg, som mener at systemet ikke blir bedre av at bystyret griper inn i en enkeltsak som Jama-saken.

Vil gi kommunal støtte til privatboende

– Vi ser at dette skjer gang på gang. Derfor må vi gjøre noe med systemet.

I likhet med ordfører Marianne Borgen (SV) tar Høyre til orde for en større gjennomgang av regelverket for kommunale boliger, samt bostøtte fra kommunen.

Selv foreslår de at kommunen bør:

  • Gi bostøtte til personer med lav inntekt som bor i private boliger – ikke bare kommunale.
  • Legge bedre til rette for leie-til-eie-ordninger.
  • Se på hvordan kommunen informerer husholdninger som får for høy inntekt til å bo i kommunale boliger.
  • Sørge for bedre hjelp til disse personene, slik at de har bedre forutsetninger til å komme seg inn på det kommunale markedet.

Frp stemmer også nei

Heller ikke Fremskrittspartiets tre representanter i bystyret kommer til å stemme for forslaget. Det opplyser bystyrerepresentant Aina Stenersen til AO.

– Det har vært viktig at bystyret fikk fakta på bordet, slik vi har etterspurt. Saken har åpenbart flere forhold enn det som enkelte mediekanaler har vektlagt. Fremskrittspartiet velger å fremme egne forslag fremfor å støtte Venstre, Rødt, KrF, og Sp. Vi stemmer nei til forslaget. Begrunnelsen at familien ikke tilfredsstiller kravene til kommunal bolig, sier hun.

Avgjørelsen fra Frp kommer to dager etter at Stenersen raste mot byrådet, da det ble kjent at Jama-familien ble kastet ut av leiligheten.

– Oslo kan ikke ha det slik, uttalte hun på søndag.

Likevel vil Frp altså ikke stemme for forslaget, men heller se på systemet for kommunale boliger i Oslo.

– Vi må se på hvorfor kommunen passivt lar folk bo år etter år i kommunale boliger, fremfor å bidra til at de står på egne bein og skaffer seg sin egen bolig

Hun opplyser at Frp kommer til å stille følgende forslag:

  • Bystyret ber byrådet innføre husleiekontrakter på ett år av gangen i kommunale boliger for å tydeliggjøre at dette er midlertidige tilbud i en akutt fase.
  • Bystyret ber byrådet sikre tett oppfølging av familiene som får kommunal bolig for å bedre inntektsevnen for å klare seg selv, inkl. økonomisk rådgivning med spareordninger, språkkrav, arbeidstrening og lignende for de som har behov for dette.

Byrådet har ikke bestemt seg

Da Avisa Oslo spør om fordelene ved det førstnevnte punktet, trekker Rygg fram viktigheten av forutsigbarheten man får ved å bo i én bolig – i stedet for å flytte til en kommunal en når pengene ikke strekker til.

Å beholde sosialt nettverk, naboer, og at barna kan gå på samme skole eller i samme korps, kan ha stor verdi, understreker Rygg.

– Med støtte fra kommunen blir det større muligheter for folk til å bli boende i leiligheten sin fram til de får inntekter til å betale for den selv, sier Rygg til Avisa Oslo.

Intervjuet med Anne Haabeth Rygg kommer på et tidspunkt der 11 av 59 bystyrerepresentanter har erklært støtte til forslaget først presentert av Venstres Hallstein Bjercke og Rødts Eivor Evenrud.

Foruten Venstre og Rødts politikere har forslaget også støtte fra FMB, Sp og KrF-politiker Espen Andreas Hasle.

Byrådet har på sin side ikke tatt noen offentlig stilling til forslaget. Det samme gjelder FNB og Frp, som ikke ennå har hatt gruppemøter der forslaget er blitt diskutert.

Mange i kø

Avisa Oslo har tidligere vært i kontakt med Gamle Oslos bydelsdirektør Tore Olsen Pran. Han hadde stor forståelse for at familien synes utkastelsen er vanskelig, men presiserte at det er gjort en helhetlig vurdering av familien Jamas situasjon:

– Vi har vurdert det slik at familien ikke tilfredsstiller kravene til kommunal bolig. Dersom vi gir bolig til noen som ikke tilfredsstiller kravene, er det noen som har større behov for kommunal bolig som ikke får, sier Pran og legger til:

– Det er 3000 vanskeligstilte på boligmarkedet i Gamle Oslo. Blant disse er det mange barnefamilier på ventelisten, sa Tore Olsen Pran.