(Nettavisen:) «Vi ønsker å leie ut til en ryddig og ordentlig enkeltperson som kan bidra med husarbeid (vasking, rydding, handling) og barnepass mot redusert månedlig husleie».

Utdraget er fra en annonse på finn.no, der en familie leier ut en ettromsleilighet i Oslo. Videre i annonsen heter det at «omfang på arbeid kan avtales i direkte dialog med leietaker».

Nettavisen har kommet over flere annonser på finn.no der en kan betale husleien med arbeid, eller få redusert husleien ved å passe utleiers barn.

Felles for annonsene er at det ikke står noe om hvor mye leien blir redusert, eller hvor omfattende arbeidet er.

I én finn-annonse leier far og sønn ut kjelleren til noen som ønsker å hjelpe til i huset med klesvask og rydding. Det er en fordel hvis vedkommende har erfaring som au pair, står det.

– Utnyttes

– Dette er å gå hundre år tilbake i tid! Politikerne må våkne og innse at vi har en krise i leiemarkedet. Landets én million leietakere trenger en ny og mer rettferdig politikk, sier partileder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Nettavisen.

Rødt-lederen mener vi er vitne til en større tendens hvor leietakere må gå stadig lenger for å skaffe seg et sted å bo.

Budrunder, referanser og skyhøye depositum er blant kravene dagens utleiere stiller. Det har også blitt vanlig med auditions, hvor leietaker må selge seg inn.

Martinussen påpeker at dette er resultat av et presset utleiemarked. Mens Husleie.no sin portefølje i hovedstaden har økt med 17 prosent siden juli i fjor, rapporterer Finn.no om 14 prosent vekst.

Og mens Trine Rein leier ut en 2-roms leilighet til 35.000 kroner, sliter barnefamilier med å finne seg en leilighet på 80 kvadratmeter til under 30.000 kroner.

– Leietakere utnyttes allerede. Det må ikke bli verre. Vi må sette ned foten og sørge for at folk skal kunne bo og leve uten å være au pairer, sier Martinussen.

Frykter diskriminering

Organisasjonssekretær i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, forteller at det å tilby redusert leie mot husarbeid og barnepass lovlig sett er innafor, og det har blitt gjort i alle tider.

I Husleieloven står det at leietaker kan betale for leie ved tjenester eller arbeid. Arbeidet må være rimelig og stå i forhold til markedsprisen.

Foreningen har ikke et konkret tall på hvor mange som leier på denne måten, men ifølge Andal får de flere henvendelser enn før vedrørende temaet.

Les også

Leiligheten falt sakte men sikkert fra hverandre. Vi fikk skylden

– Jeg må si at jeg er litt skeptisk. Leiemarkedet i Oslo er knallhardt akkurat nå, og det er ikke utenkelig at noen boligsøkende føler at dette kanskje er noe de må takke ja til fordi de ikke har andre muligheter, sier Andal til Nettavisen.

Hun er spesielt kritisk til at maktforholdet mellom utleier og leietaker blir skjevt, dersom utleier også blir arbeidsgiver.

Dessuten er det synd hvis utleier velger hvem som får boligen, basert på hvem de mener er best egnet til å passe barna deres, mener hun.

– Da blir det virkelig problematisk. Det rammes av diskrimineringsbestemmelsen i husleieloven. I så fall håper vi at boligsøkere som opplever seg diskriminert tar kontakt med oss, sier Andal avslutningsvis.

Nettavisen har kontaktet utleierne som er omtalt i saken og spurt om å få en liste over førte arbeidstimer som viser at leietaker ikke har jobbet over det som er avtalt, samt hvilke vurderinger utleier har gjort rundt mulige fallgruver ved leieforholdet. Vi har ikke lyktes i å få en kommentar.

Les også

Ingen annen utvei enn å inngå en dårlig leieavtale

Les også

Folk med vanlig inntekt har også krav på et godt bomiljø

Les også

De rødgrønnes giftige boligcocktail