I hele landet har det vært flere konkurser enn på lang tid, og spesielt detaljhandelen og restaurantbransjen er hardt rammet.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet konkurser på landsbasis har økt med 13 prosent i årets ni første måneder, sammenlignet med samme tidsperiode i fjor.

I månedene juli, august og september ble det i Oslo åpnet konkurs i 173 selskaper. Det er en liten økning fra tredje kvartal i fjor, da det ble åpnet 160 konkurser i Oslo.

Trolig vil tallene fortsette å stige mot slutten av året.

I oktober har det vært flere omfattende konkurser i Oslo, blant annet i utelivsgruppen Flott Gjort. Avisa Oslo har også omtalt konkursåpningen i Scandinavian Taxi og Burger Shack i Nydalen de siste ukene.

Så langt i oktober er det ifølge Brønnøysundregistrene åpnet konkurs i hele 93 selskaper.

Les også

Trendkafeene poppet opp én etter én. På ett år har nesten alle forsvunnet

Flere tar grep

Avisa Oslo har i høst omtalt flere butikker og restauranter som har tatt drastiske grep for å unngå konkurs.

Etter et vanskelig 2022 gikk friluftsbutikken Revir konkurs tidligere i år, men butikken ble reddet i siste time da gründer Rickard Arne Lawson kjøpe konkursboet. Et grep de tok var å flytte butikken fra Storgata til Hegdehaugsveien, etter å ha slått fast at det er for utfordrende å drive nisjebutikk i et trafikkert område som Storgata.

Også eier og daglig leder på Kampen Bistro, Kristian Tinnen, har fortalt hva de har gjort for å få ting til å gå rundt i en tid der naboer og kjent må kaste inn håndkleet en etter en:

Menyen er endret og restauranten lever på koronalån.

Han frykter hvordan starten på 2024 år blir for aktørene i bransjen:

– Jeg forventer full stopp i januar, og når momsen skal betales i februar må nok mange legge ned. Jeg frykter vi må legge ned allerede på nyåret, sier han.

Cuiming Pang, som driver Kinabolle på Grønland og Ensjø, så seg i forrige uke nødt til å ta restauranten ut på gaten for å trekke kundene inn:

– Akkurat nå er det bare 100.000 kroner igjen på bedriftskontoen igjen etter å ha betalt alle lønninger, sa hun tidligere i oktober.

Rammer de ansatte først

Selskapet Azets, som leverer teknologi og tjenester innen regnskap, lønn, HR, rekruttering og rådgivning peker på økte kostnader og inflasjon som hovedårsakene til at flere har utfordringer. I Oslo har man spesielt sett at de ansatte blir hardt rammet.

– I Oslo merker vi at det er flere konkurser, men også flere bedrifter som velger å legge ned driften fordi lønnsomheten ikke er god nok. Typisk starter det med at deler av personalet blir permittert, før man til slutt permitterer de fleste eller alle. Så starter man på oppsigelsesrunden, og dersom dette ikke hjelper bedriften i pluss, velger man å enten gå til skifteretten, eller avvikle driften i selskapet, sier Børre Pedersen, avdelingsleder i Azets Oslo.

Han legger til at dette spesielt rammer mindre bedrifter og oppfordrer folk i Oslo til å benytte seg av lokale tilbud.

– Man bør handle lokalt så langt det lar seg gjøre, nettopp for å støtte opp under lokale virksomheter som igjen kanskje har naboer og/ eller venner som sine ansatte. Dessuten er det ofte bedre kvalitet i småskalaproduksjon, enn i masseproduksjon, sier Pedersen.