Fremskrittspartiet legger fram et nytt forslag om å skjerpe straffene. Denne gang for voldsbruk mot politiet.

Partiet har latt seg inspirere av den nye regjeringsplattformen i Sverige, der Høyres søsterparti, Moderaterna, styrer sammen med søsterpartiene til KrF og Venstre, Kristdemokraterna og Liberalerna.

De tre har en samarbeidsavtale med det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD), der SD har fått betydelig gjennomslag på innvandring og justis.

«Straffen for angrep mot politibetjenter må skjerpes videre sammenliknet med annen kriminalitet», står det i avtalen. Dette har vekket inspirasjon helt over svenskegrensen og inn på Fremskrittspartiets stortingskorridorer.

Sier ikke hvor mye

Det er ikke første gang Frp foreslår å øke strafferammene. Men forslaget er langt mindre konkret enn før. Tidligere har partiet foreslått en umiddelbar lovendring om en forhøyet maksstraff for vold og trusler mot offentlige tjenestepersoner - fra dagens tre år, til seks år.

Nå vil Frp heller be regjeringen komme tilbake med et generelt forslag hvor straffene skjerpes, uten å presisere hvor mye hardere straffer de ønsker seg.

– Representerer dette en oppmykning i Frps linje?

– Nei! På ingen måte, bryter Per Willy Amundsen ut.

Men med en rundere formulering har han håp om et flertall for forslaget på Stortinget.

– Her i politikk er det slik at man ønsker å finne flertall. Men vi kommer også til å fremme forslag om dobling i maksstraff under behandlingen. Vi er veldig tydelig på dette, sier Amundsen og vedgår at han ikke tror andre enn Frp kommer til å stemme for doblingen i komitébehandlingen.

Kastet brostein på politibil

Partiet som fra før er kjent for sine vante advarsler mot å innføre «svenske tilstander» i norsk innvandrings- og justispolitikk, ber nå norske parlamentarikere se til Sverige.

– «Svenske tilstander» er i høyeste grad en utvikling vi må forhindre. Nå skal den nye regjeringen i Sverige skjerpe straffer for vold mot politiet som del av sin regjeringsplattform. Det må Norge tar lærdom av. Vi må forhindre at det blir snakk om «norske tilstander» i vårt skandinaviske felleskap.

Forslaget fremmes i Stortinget denne uken. Amundsen hevder terskelen for å angripe politiet har blitt lavere i Norge de siste årene.

– Vi så for eksempel de dramatiske bildene fra demonstrasjonene utenfor Stortinget mot brenning av koranen. Det ble kastet brostein, og politiet ble utsatt for farlige situasjoner, sier Frps Per Willy Amundsen, stortingsrepresentant fra Frp og leder av Stortingets justiskomitè.

Amundsen viser her til en hendelse i april, da den innvandringsfiendtlige organisasjonen Sian satte fyr på en koran i Sandefjord, og Nettavisen fanget bilder av opptøyene som ble startet av motdemonstranter.

Nettavisen filmet blant annet en mann som kastet en brostein på en politibil.

Les mer: Fire ble innbrakt og to ble pågrepet under Sian-markeringen i Sandefjord

Amundsen frykter en utvikling hvor kostnaden ved å være politi blir for høy, hvor trusler mot seg selv og egen familie blir en del av hverdagen, og at politirollen blir mindre attraktiv å søke seg mot.

– Men vet dere at det faktisk blir mindre vold og trusler med strengere straffer?

– På disse forholdene er vi ganske sikker. Hvis det medfører å bli satt årevis i fengsel for å angripe en politibetjent, vil det ha en tydelig effekt.

– Hjernekirurgi med en hammer

SV er blant dem som har vært kritisk til Frps straffeskjerpings-entusiasme. Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson i SV, sier til Nettavisen at selv om utfordringene Frp peker på er reelle, tar Frp det for langt.

– Frp prøver som vanlig å gjøre hjernekirurgi med en hammer. Deres eneste løsning på alt er høyere straffer. Norge har økt straffene på en rekke områder de siste tiårene. Det er dyr symbolpolitikk, som stort sett ikke fører til mindre kriminalitet.

Videre skriver Unneland at SV er åpen for en generell gjennomgang av straffenivået.

– Men målet må være å gjøre endringer som bidrar til mindre kriminalitet og bedre rehabilitering, sier SV-politikeren.