– Vårt standpunkt er det samme som før: Vi anbefaler å ikke bruke elektriske artikler når du sover. Det er rene brannforebyggende årsaker til dette.

Det skriver Oslo brann- og redningsetat (Obre) på sine Facebook-sider.

Fra 2016 til nå er det registrert 833 branner og branntilløp i Oslo hvor elektrisk årsak er oppgitt som årsak.

213 branner

213 av disse brannene startet i kategorien husholdningsutstyr.

Det kunne være i en vaskemaskin, oppvaskmaskin, tørketrommel, kjøleskap eller diverse varmeapparater som stråleovner, panelovner og vifteovner.

Komfyr inngår også i disse tallene dersom selve komfyren tok fyr. Matlaging på komfyrer er ikke registrert her.

I spørreundersøkelsen, avsluttet nå i november, svarer to av ti at de har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten på grunn av økte strømpriser. Det tilsvarer rundt en halv million husstander i landet.

Frykter branner

– Vi frykter at antallet brannskader vil øke betydelig hvis tusenvis begynner å bruke vaskemaskin eller tørketrommel midt på natten for å spare penger. Det er forståelig at man vil unngå høye strømregninger, men ikke gjør det mens alle i huset sover, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Han fortsetter:

– At hele seks av ti ikke har røykvarsler på bad eller vaskerom er skuffende. Grip dagen, få en røykvarsler der vaskemaskinen står, så sover du litt tryggere.

Nye nettleiepriser

Fra nyttår innføres et nytt prissystem for nettleie som vil medføre at mange vil få differensierte priser gjennom døgnet på nettleien også, noe som trolig vil forsterke prisforskjellen mellom dag og natt. Brannvesenet er bekymret over utviklingen.

– Av praktiske årsaker har vi alle noen elektriske apparater som går døgnet rundt, eksempelvis kjøleskap, frysere og varmeovner. Disse er ikke vårt anliggende nå. Vår bekymring knytter seg til en situasjon hvor flere apparater, som vanligvis brukes når vi er våkne og til stede, settes i gang nattestid når mange ligger og sover, advarer Obre.

Som legger til:

Bruk altså gjerne elektriske artikler sent på kvelden og over midnatt hvis du likevel er oppe så lenge. Men skru dem av når du går og legger deg.

I spørreundersøkelsen, foretatt av YouGov, svarer i tillegg to av ti at de på grunn av økte strømpriser har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin uten at noen har vært til stede.