– Når både byrådslederen og finansbyråden varsler at det kommer kutt i viktige kommunale velferdstjenester som barnehager og skoler på grunn av AP-regjeringens prioriteringer, er det klart jeg blir bekymret. Det tror jeg alle med barn i barnehage- eller skolealder også er, sier Mehmet Kaan Inan (H) til Avisa Oslo.

Han er bystyrerepresentant og Oslo Høyres skolepolitiske talsperson.

Rett før fremleggelsen av statsbudsjettet kom regjeringen med en aldri så liten skattebombe: Den vil øke grunnrenteskatten på vannkraft fra 37 prosent til 45 prosent med virkning fra og med inntektsåret 2022.

Dette innebærer at Oslo kommune må betale om lag en milliard kroner mer i skatt til staten gjennom sitt heleide kraftselskap Hafslund.

Skal allerede kutte 300 millioner

Byrådet har foreløpig ikke sagt noe om hvor disse pengene skal kuttes, men at de vil unngå å kutte i kommunal velferd så langt det lar seg gjøre.

Fra før har det blitt lagt opp til et rammekutt for utdanningsetaten på 270 millioner kroner 2025 og 298 millioner i 2026. Kaan Inan frykter at disse kuttene kan bli enda større enn planlagt.

– Byrådet la opp til å kutte 300 millioner kroner i skolen de neste årene, allerede før regjeringen serverte kraftsmellen og statsbudsjettet. Dette kan gå fra vondt til verre. Særlig om byrådet ikke klarer å prioritere det som er viktig, sier han.

Han skisserer et tenkt scenario:

– Hvis AP-byrådet fordeler milliardkuttet jevnt mellom alle de ulike virksomhetene vil det bety et kutt på 190 millioner kroner til skoler og barnehager allerede neste år. Det vil merkes og det vil vi sterkt advare mot.

Tydelig oppfordring

Kaan Inan mener det er viktig at skolesektoren skjermes når byrådet nå skal kutte:

– Jeg mener byrådet i størst mulig grad må skjerme skoler og barnehager fra store kutt, for det er helt uakseptabelt om dårlig Arbeiderpartipolitikk både nasjonalt og lokalt skal gå ut over Oslos barn og unge.

Han tillater seg å komme med et tilbud til byrådet, dersom de synes det er vanskelig å lande hvor det skal kuttes:

– Det faglige innholdet og oppfølging av de svakeste vil alltid være det viktigste for oss i Høyre. Hvis byrådet trenger tips til hvor de kan kutte, kan de la være å innføre kommunal skolematen i Oslo for de som er gamle nok til å smøre seg brødskiver selv. Bare på denne måten kan det spares 134 millioner kroner i året.

Vil unngå kutt

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) sier til Avisa Oslo at det foreløpig ikke er tatt noen beslutning på hvor det eventuelt skal kuttes.

– Vi jobber med å se på konsekvensene av statsbudsjettet som ble lagt fram forrige uke. Hva vi lander på, vil legges fram i tilleggsinnstillingen.

Hun er imidlertid tydelig på at byrådet ønsker å skjerme velferdstjenestene i kommunen så langt det lar seg gjøre.

– Regjeringens skatteomlegging betyr kutt på en milliard for Oslo kommune, og vi snur nå alle steiner. Vi ønsker, så langt vi klarer, å unngå kutt som rammer tjenestetilbudet til Oslos innbyggere.