(Oslodebatten)

«Julekonserten til skolekorpset går av stabelen som planlagt. Men uten publikum.»

Meldingen tikker inn to dager før den store begivenheten skal finne sted, en dag etter nyheten om at omikron-smitten er på full fremmarsj i Norge.

Helt som planlagt vil jeg vel ikke si at det blir, da kirkekonserten, som jeg tipper de aller fleste av barnas foreldre, besteforeldre og familie har gledet seg til, skal gjennomføres uten publikum.

I stedet for familie og venner har korpset leid inn en applausmaskin. Klapp, klapp. Kan ikke forestille meg et stussligere alternativ.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Årsaken til at publikum ikke kunne komme var ifølge korpsets ledelse at ett av barna i korpset hadde fått påvist koronasmitte etter siste fellesøving.

Jeg stusser litt ved logikken her. En eller flere i korpset har fått korona, men konserten blir ikke avlyst. I stedet blir den avholdt uten publikum, mens de uvaksinerte korpsbarna står og blåser i tubaer, klarinetter og så klart rett i fleisen på hverandre, i nisseluer foran alteret i kirken.

Idiotisk, spør du meg.

Les også

Oslos næringsliv blør allerede i strie strømmer, nå må Regjeringen handle lynraskt

Uenighet og uro

Den publikumsløse konserten gjennomføres, men mange av barna dukker ikke opp. I dagene som følger renner det inn med avlysninger. Juleavslutninger, konserter, julebord og juleverksteder. Lista er lang.

Det er ikke bare avlyste juleevenement som kommer i kjølvannet av oppblomstring av smitte i Oslo. Uro og konflikt følger også med. Da tenker jeg ikke bare på det store bildet, samfunnsøkonomien, utesteder som går konkurs, mennesker som mister jobben, et helsevesen som kneler og lignende scenarioer.

Også innad i familier er den nye koronasituasjonen en utfordring. For hva er det som gjelder nå egentlig?

Mens jeg mener at sønnen vår så klart ikke skal delta på en julekonsert der smittefaren er høy, er pappaen av en annen oppfatning. Han fokuserer på at dette er en konsert Albert har øvd til i månedsvis, og kanskje den største «happeningen» for korpset dette året.

Albert deltar på konserten, og hva skjer? Dagen etter kommer ny mail. Det viser seg nå at enda flere av de små musikantene har fått påvist smitte etter julekonserten. Jippi. Kan vi glede oss til en jul i karantene? Sannsynligheten for det begynner å bli høy.

LES OGSÅ: Bydelsoverlege i Oslo: – Vi klarer ikke å gjøre den jobben vi har blitt bedt om

Savner klar tale

Overalt rundt oss blir barna smittet. Det er smitte på skolen, smitte i korpset, smitte på håndballen og smitte på hockeyen. Venners barn er smittet, venners barn, ja, utrolig mange av de av de uvaksinerte rundt oss er nå syke med korona.

Og hva gjør vi med det?

Samtidig som man fortsatt feirer barnebursdager og julebord, julekonserter blir avholdt og treningstimer gjennomført, øker smitten, og vi vet ikke helt hvordan vi skal forholde oss til det hele.

For hva er egentlig greit nå? Kan man gå på julebord om man tester negativt før man setter seg ved bordet? Kan datteren din feire bursdagen sin med jentene i klassen neste uke, og kan sønnen din delta på årets julekonsert (selv om det eneste i lokalet bortsett fra korpset selv er en applausmaskin)?

Reglene er utydelige. Til og med den nye helseministeren sier hun er lei av dugnad og ikke vil være «korona-minister». Er det rart lærere, frivillige, foreldre og alle andre blir forvirret.

Gi oss klare retningslinjer å forholde oss til, så skal vi følge dem.

Min sønn har kun opplevd noen få måneder med en korona-fri skolehverdag. Allerede i 1. klasse var det full lockdown, og tiden etter mars 2020 har vært preget at forskjellige former for nedstengning og restriksjoner.

Jeg gleder meg til den dagen barn igjen kan oppleve en helt normal juleavslutning. Men frem til det må vi få tydelige svar på hva vi skal gjøre for å få ting på rett kjøl igjen.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten.

Les også

Kåre Willoch – ener og petimeter

Les også

Avbestillinger renner inn, men regninger og utsatte avgifter forsvinner ikke

Les også

Oslos næringsliv blør allerede i strie strømmer, nå må Regjeringen handle lynraskt

Les også

Vi som leverer asfalt kan gjøre det langt mer miljøvennlig, men Oslo kommune bommer på utslippskravene