Mandag kveld kom en overraskende beskjed fra Rygg. På sin egen Facebook-side meldte hun følgende: «Jeg har nå bestemt meg for å ikke stille til valg neste år.»

Opprinnelig takket Rygg formelt ja til å ta gjenvalg. På spørsmål fra Avisa Oslo om hva som hadde endret seg fra da hun sa ja og fram til nå, svarte Rygg at hun hadde tenkt mer på hva hun skal bruke tiden til.

Høyre-profilen vektla også at veldig mange kloke og arbeidsomme kandidater stiller til valg.

– Jeg tenker det er viktig å slippe nye krefter til, sa Rygg til Avisa Oslo, før hun tilføyde:

– Jeg opplever en god stemning i bystyregruppa nå, der folk vil hverandre vel, og det er et veldig bra utgangspunkt for å vinne byen tilbake. Samtidig savner jeg litt å jobbe mer med sakene jeg brenner mest for, som havet, klimaet og grønn transport og har lyst til å konsentrer innsatsen mer på det i de kommende årene.

Som gruppeleder og nestleder i finansutvalget er Rygg Oslo Høyres viktigste bystyrepolitiker. Hun var imidlertid ikke garantert noe gjenvalg.

Utenfor topp ti i minst tre bydeler

De siste ukene har Oslo Høyre hatt prøvenominasjoner i flere av bydelene. Det betyr at lokallagene innad i Oslo Høyre har tatt tempen på hvem de ønsker å sette høyt på valglista før valget i 2023.

Her har Rygg falt gjennom flere steder.

I bydel Grünerløkka fant ikke bydelslaget gruppelederen god nok for en topp 10-plassering, har Avisa Oslo fått bekreftet.

I bydel Frogner – et av Oslo Høyres desidert største og viktigste bydelslag – er Rygg heller ikke blant de ti øverste navnene på lista. Rygg nevnes for øvrig ikke blant de øvrige kandidatene Frogner Høyre anbefaler i prøvenominasjonen.

Ifølge Avisa Oslos opplysninger var Rygg innstilt på fjerdeplass av styret i Frogner Høyre, men tapte en votering og havnet dermed utenfor lista.

Den konservative studentforening – Høyres studenter i Oslo - la tirsdag ut resultatet av sin prøvenominasjon. Ei heller her figurerte Haabeth Rygg blant de 10 øverste navnene.

Stovner Høyre har på sin side plassert Rygg på tredjeplass i sin prøvenominasjon.

På torsdag skal bydelslaget i bydel Sagene stemme. Her var ikke Rygg innstilt som en av de 15 øverste kandidatene.

Avviser at prøvenominasjonen påvirket

Da Avisa Oslo spør om resultatene fra prøvenominasjonene bidro til hennes avgjørelse om å trekke kandidaturet, skriver Rygg at hun ga begrunnelsen for avgjørelsen i går.

Nyheten om at Rygg trekker seg som listekandidat kommer etter at disse bydelenes prøvenominasjoner ble klare.

– Nei, svarer Høyre-politikeren på spørsmål om hun var klar over resultatene før hun trakk kandidaturet.

Rygg forklarer at hun meddelte partiet om at hun ikke stiller til valg i går, og at hun ikke hadde vært komfortabel med å holde avgjørelsen sin hemmelig overfor partiet og andre politikere.

I juli valgte en enstemmig nominasjonskomité, som ledes av veteranen Kristin Clemet, å innstille Eirik Lae Solberg (51) som byrådslederkandidat og Anne Lindboe (50) som ordførerkandidat.

Valget av Lindboe kom overraskende på mange. Anne Lindboe er blant annet kjent som tidligere barneombud og administrerende direktør i Private Barnehagers landsforbund, men har ikke vært aktiv i Oslo Høyre.

Betent Sundelin-konflikt

Anne Haabeth Rygg har på sin side vært blant fylkeslagets mest sentrale skikkelser.

Rygg har bakgrunn som leder av NAFs forbrukeravdeling, fagdirektør i Forbrukerrådet og kommunikasjonssjef i det daværende NSB (nå Vy). Hun ble innvalgt i bystyret i 2019 etter å ha blitt oppført på tiende plass på Oslo Høyres valgliste.

Rygg ble gruppeleder for Oslo Høyre i januar 2021. Hun overtok vervet etter et mistillitsforslag mot Øystein Sundelin, der Rygg og Eirik Lae Solberg var blant forslagsstillerne.

Sundelin valgte til slutt å trekke seg som gruppeleder på et tidspunkt der det lå an til flertall for mistillitsforslaget.

Kan bli total utskiftning

Etter at Sundelin fratrådte, var Oslo Høyres gruppe svært splittet.

Hele elleve stemte blankt – og 22 stemte for – da Rygg ble valgt inn som gruppeleder. Splittelsen viste seg også da Nicolai Øyen Langfeldt, en av Øystein Sundelins politiske allierte, ble innvalgt som nestleder.

Sju stemte blankt da Langfeldt fikk vervet. Han ba senere om permisjon fra bystyret for å studere i Nederland. Ettersom Nicolai Øyen Langfeldt også sier nei til gjenvalg kan utskiftningen av bystyregruppas ledelse bli total.

For øyeblikk består den av Rygg og nestleder James Stove Lorentzen. Flere av kildene Avisa Oslo har snakket med, tror at Rygg kommer til å skiftes ut som gruppeleder i det kommende nominasjonsmøtet.

De forventer også at Eirik Lae Solberg overtar som gruppeleder etter at han også blir innvalgt som byrådslederkandidat. Rygg har ikke kommentert hvorvidt hun fortsetter i vervet fram til valget.

Disse havnet på topp ti

Det har vært prøvenominasjoner i fire av Høyres lokallag i Oslo. I fire av disse prøvenominasjonene har Anne Haabeth Rygg, gruppeleder og en av fylkeslagets fremste profiler, havnet utenfor topp ti. Stovner plasserte Rygg på tredjeplass.

Frogner Høyre

  1. Anne Lindboe.
  2. Eirik Lae Solberg.
  3. Jens Jørgen Lie.
  4. Ellen Christine Christiansen.
  5. Mehmet Kaan Inan.
  6. Hilde Helland.
  7. Hassan Nawaz.
  8. Anita Leirvik North.
  9. Bjørgulv Borgundvaag.
  10. Heidi Larssen.

Stovner Høyre

  1. Anne Lindboe, Nordre Aker.
  2. Eirik Lae Solberg, St. Hanshaugen.
  3. Anne Haabeth Rygg, Ullern.
  4. Mehmet Kaan Inan, Nordstrand.
  5. Grethe Horntvedt, Gamle Oslo.
  6. Arina Aamir Sheikh, Stovner.
  7. Bjørgulv Vinje Borgungvaag, Bjerke.
  8. Elin Horn Galtung, Ullern.
  9. Oscar Christopher Huseby, Vestre Aker.
  10. Andine Knudtson, Stovner.

Grünerløkka Høyre

  1. Anne Lindboe.
  2. Eirik Lae Solberg.
  3. Nina Thürmer Ford Plass.

  4. Hassan Nawaz.

  5. Haakon Gløersen.

  6. Merete Agerbak-Jensen.

  7. Jin Kathrine Fosli.

  8. Silje Lutro.

  9. Håkon Røssum.

  10. Vegard Rødseth Tokheim.

DKSF - Høyres Studenter Oslo

  1. Eirik Lae Solberg.
  2. Anne Lindboe.
  3. James Stove Lorentzen.
  4. Anita Leirvik North.
  5. Oscar Chr. Husebye.
  6. Andreas Oftedal.
  7. Hassan Nawaz.
  8. Ingeborg Tennes.
  9. Mathias Hofgaard Bjørgung.
  10. Max Henrik Arvidsson.