– Jeg er enig i at vi har et kvinneproblem, jeg. Vi har i de to siste kommunevalgene i Oslo stilt med lister som består av 50/50 mellom menn og kvinner, men når velgernes dom har kommet inn, har det vært en ganske kraftig overrepresentasjon av menn i bystyregruppa vår, sier Andreas Halse til Avisa Oslo.

Han har nylig blitt enstemmig valgt – riktignok som eneste kandidat – til det prestisjetunge vervet som gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre, samt leder for finansutvalget.

Han tar over etter Oslo Ap-leder Frode Jacobsen, som er fast møtende vara på Stortinget for Jonas Gahr Støre.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at Abdullah Alsabeehg ble valgt til å ta over for Kamzy Gunaratnam som varaordfører i Oslo. Valget sto mellom Alsabeehg, Jon Reidar Øyan og Line Oma. Sistnevnte gikk hardt ut mot partiledelsen i Oslo Ap da det ble klart at hun ikke var innstilt til vervet.

Avviser kvinneproblem

Avtroppende gruppeleder, og leder for Oslo Ap, Frode Jacobsen, er imidlertid ikke enig med Oma og Halse. Han peker på at to av fire byråder fra Arbeiderpartiet, tre av fire stortingsrepresentanter, fire av seks byrådssekretærer og sju statssekretærer fra Oslo Arbeiderparti alle er kvinner.

– Vi har i lang tid fått frem kvinnelige politikere som får nye og spennende utfordringer. Vi har fått frem kvinner som gjør seg bemerket på mange områder i samfunnet. Så kommer vi aldri i mål, vi må hele tiden ha en bevissthet på det.

–Så ikke et kvinneproblem?

– Nei, jeg synes ikke vi har det. Men vi må jobbe bevisst for å sørge for en jevn rekruttering. Vi har hatt Kamzy som var andrekandidat til Stortinget, og da blir det et tomrom som må fylles, og det har vi gjort nå.

Tordnet mot ledelsen

Line Oma påpekte at de fem mest fremtredende ledervervene i Oslo Ap, nemlig fylkesleder, fylkessekretær, byrådsleder, gruppeleder og varaordfører, alle lå an til å bli bekledd av menn. Etter valget understreket Oma at hun var glad på Alsabeehg sine vegne, men var tydelig på at Oslo Ap har en jobb å gjøre.

– Det innebærer at i fremtidige prosesser der det åpner seg en mulighet for å nominere en kvinne så er vi nødt til å være bevisste på det med kvinneandelen, og se hva vi er nødt til å gjøre for å forbedre den situasjonen vi har i dag. Nå har vi den situasjonen vi har, også kan vi ikke gjøre så mye annet enn å jobbe med å sikre bedre kvinnerepresentasjon i fremtiden, sa hun til Avisa Oslo etter valgnederlaget.

– Nå har vi den situasjonen vi har, også kan vi ikke gjøre så mye annet enn å jobbe med å sikre bedre kvinnerepresentasjon i fremtiden, avslutter Oma.