Da jeg vokste opp på 90-tallet var mantraet på Kykelikokos - et miljøprogram for barn på NRK - at «ingenting er søppel før du kaster det.»

Naive meg trodde at også samfunnet levde omtrent på samme vis. Det var før jeg flyttet til Oppsal. Jeg har nå lært at jeg tar grundig feil, for der møtte jeg på konseptet «storsøppel.»

«Storsøppel» er mange borettslags tjeneste for håndtering av beboernes større avfall, og i praksis en oppsamling av ting som skal hentes av en komprimatorbil, før det knuses og kjøres vekk til hvem vet hvor.

Jeg kan forstå at denne praksisen virket som en bra tjeneste tidligere, og når en ikke eier bil og veien til gjenbruksstasjonen på Ryen kan være lang og kronglete - særlig for de med dårlig kropp eller tidsklemme. Men dagens praksis med nærmest vilkårlig kasting er også av typen som gir fritt leide til uansvarlighet og tankeløst forbruk.

Denne uken har all slags ting og tang ligget strødd utenfor blokkene i Godlia borettslag: Barneleker, tepper, elektronikk, møbler. Mye av det er både brukbart og i god stand. Og alt skal presses sammen og brennes.

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Skriv til fawad@ao.no.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Fullt brukbare møbler klare til å bli knust

Da IKEA skulle promotere sin nye gjenbrukstjeneste, var det selvsagt fra mitt nabolag de tok bilder av fine, fullt brukbare møbler liggende klare til å bli knust. Min samboer reddet en flott lenestol fra samme skjebne. Nå står den og skinner i stua vår, og hadde sikkert gått for en tusenlapp på bruktsalg.

I praksis er storsøppel blitt en for enkel måte for folk å bli kvitt ting de ikke lenger har plass til. Og resultatet er et berg av ting som burde vært gitt bort eller resirkulert. Hvorfor kan ikke møbler gis bort gratis på finn.no? Hvorfor ikke opprette innsamlingspunkter for elektronikk og møbler? Hva med å heller tilby transport til Ryen for personer som ikke har bil slik at avfall i det minste blir sortert?

Vi kan ikke lenger klamre oss til fortidens «bruk og kast»-mentalitet. Vi må ta bedre vare på det vi har. Jeg kan ikke skjønne hvordan OBOS kan tillate sine borettslag å fortsette denne praksisen, og jeg kan ikke skjønne hvordan vi beboere kan akseptere slik forsøpling og sløsning lenger.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Har skjønt hvem som ikke har respekt for renholdere

Les også

Jeg har flørtet med andre byer. Til og med vurdert å flytte ut

Les også

Jenter som ikke får lov å være sammen med gutter

Les også

Bilister er mønstertrafikanter. Det er jeg som er problemet