– Ingen massakre med norske våpen.

Det er hovedbudskapet til demonstrantene, som blokkerer inngangene til Aps landsstyremøte i Folkets Hus. De krever at Ap – som største regjeringsparti – får regjeringen til å selge Oljefondets våpenaksjer.

Én av dem som ble blokkert, var energiminister Terje Lien Aasland. Avisa Oslo var til stede da sentralstyremedlemmet forsøkte å komme seg forbi demonstrantene, uten å lykkes.

– De prøver å blokkere inngangene. Jeg synes det er dårlig. Det er helt greit at de gir uttrykk for det de mener, men vi bør slippe inn på demokratiske arenaer, sa Aasland til Avisa Oslo.

– Hva tenker du om budskapet da?

– Det er et alvorlig budskap og en alvorlig situasjon, så jeg har stor forståelse for at det engasjerer.

VG melder at landsstyremøtet til Ap ble utsatt frem til alle deltakerne slippes inn - slik Raymond Johansen gjorde rett før Lien Aasland ble stanset på vei inn til Folkets hus. Senere samme ettermiddag viser TV-bilder at møtet er i gang.

Fredrik Glad-Gjernes er talsperson for demonstrantene. Da Avisa Oslo viser til Lien Aaslands kritikk, sier han:

– Det trengs en demokratisk prosess for å stoppe norsk medskyldighet og delaktighet. Vi har investert i okkupasjonen og våpenselskapene som bevæpner Israel. Denne demonstrasjonen er en del av den demokratiske prosessen. Det han eller hun ønsker seg, er at vi er lengre på avstand. Det har vi vært i seks måneder – uten at det har fungert. Så dette er en forsiktig eskalering bare.

– Vi må gjøre noe mer for å stanse krigsforbrytelser og folkemord. Det er vår plikt, sier Glad-Gjernes.

Han ville ikke si at demonstrantene blokkerer landsstyremøtet til Ap. I stedet brukte han ordet «forsinke».

– Hvorfor gjør du det?

– Statsministeren skal inn her. Politiet kommer til å sørge for at han kommer seg inn. Vi har respekt for at politiet gjør sin jobb, så må vi gjøre vår jobb. Og vår ambisjon er å forsinke dette møtet kraftig, ikke stoppe det, sa Fredrik Glad-Gjernes.

– De må føle og kjenne det på kroppen. Dette er såpass alvorlig at de ikke kan fortsette å nøle.

Demonstrasjonen fikk også konsekvenser for trafikken fra Ring 1 til Hammersborggata. Her var det sperret fordi trafikken gikk langs med bygget der møtet skulle avholdes.

– Det er kun avkjøringen til sentrum som er sperret, trafikken i tunnelen er ikke påvirket, opplyste operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter til Avisa Oslo.

Han la til at demonstrasjonen foreløpig går greit for seg, og at siden landsmøtet er et lovlig arrangement, og det også er lovlig å demonstrere, forsøker politiet å la begge deler gå som planlagt.

– Vi prøver å ivareta begge parter, sa han.

Til VG sier Nysæter at demonstrasjonen ikke er omsøkt. Men han vil ikke omtale den som ulovlig.

Demonstrasjonen var over i 14-tiden mandag.

HAR DU FÅTT MED DEG DISSE?