Almeland svarer til Avisa Oslo at han ønsker å gi andre i partiet muligheten til å prøve seg i vervet, i en tid hvor Venstre er i skikkelig medvind etter brakresultatet i Oslo.

– Det er et privilegium og kjempespennende å være leder av Oslo Venstre, spesielt denne høsten med forhandlinger og Venstre inn i byrådet. Det har vært kjempegivende. Så er jeg stortingsrepresentant for Oslo og er fullt motivert til det og vil jobbe videre for Oslo.

– Jeg har mange arbeidsoppgaver og mye å gjøre. Det er også en av grunnene til at det er fint om andre får muligheten.

Anna Dåsnes mulig arvtaker

Ny leder for Oslo Venstre velges i februar.

Overfor Avisa Oslo bekrefter bystyremedlem Anna Dåsnes at hun er til disposisjon som ny leder.

– Jeg er veldig motivert for å fortsette det gode arbeidet Grunde har gjort. Oslo Venstre har hatt medlemsvekst, hadde sitt beste valg i moderne tid og sitter i posisjon med tre byråder. Jeg vil jobbe for at vi også havner i posisjon nasjonalt om to år, sier Dåsnes.

Den 25 år gamle norsklektoren Dåsnes er styremedlem for Oslo Venstre. Hun er innvalgt i bystyret fra Sagene, og er medlem av forretningsutvalget og kultur- og utdanningsutvalget.

Flere kilder i Oslo Venstre omtaler henne som en god kandidat til å ta over etter Almeland. Dåsnes betegnes som «en kommende stjerne i Venstre» og «en vi virkelig bør satse på».

– Mange flinke kandidater

Første nestleder Naomi Ichihara Røkkum avkrefter at hun er aktuell for vervet da Avisa Oslo tar kontakt. Det samme gjør bystyregruppeleder Haakon Riekeles. Nestleder Olav Ranes har ikke besvart avisas henvendelse.

– Vi kommer ikke med en innstilling før i februar, men er godt i gang med intervjuene og har mange flinke kandidater. Det er luksus for oss, sier Rodas Tadese, som leder Oslo Venstres valgkomité.

– Er Anna Dåsnes en god kandidat?

– Ja, Anna Dåsnes er en av flere gode kandidater, svarer Tadese.

Håndterer habilitetssakene

32 år gamle Grunde Almeland har vært Oslo Venstres leder i to perioder.

Han var vara for daværende statsråd Ola Elvestuen i perioden 2018–2020. Han har også vært statssekretær, og ved stortingsvalget 2021 ble han fast innvalgt på Stortinget.

Almeland er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og har vært ansvarlig for komiteens behandling av de mange habilitetskontroversene i regjeringen.

Den sistnevnte saken har gjort Almeland til en profilert politiker på riksplan.