Onsdag arrangerer Avisa Oslo debatt med partiene som ligger an til å bli valgt inn på Stortinget fra Oslo. Saken er en del av vår dekning av debatten.

– Den viktigste saken for Oslo, Norge og verden er klima- og naturkrisa. Erna Solberg har sviktet totalt i kampen mot klimakrisa, med stadig nye rekorder i oljepumping, oljeleting og motorveiutbygginger. Vi vil kaste dagens regjering, sa Heiberg i sin åpningstale.

Debatten på Månefisken kommer to dager etter at FNs klimapanel la fram sin klimarapport. Rapporten viser at oppvarmingen av jordkloden ligger an til å nå 1,5 grader innen 20 år. Det vil skje selv med dype og raske kutt i utslippene.

Fortsetter utslippene å øke, kan oppvarmingen nå så høyt som 5,7 grader mot slutten av århundret. Forskerne advarer også mot mer ekstremvær som følge av oppvarmingen. Det la også Heiberg vekt på.

– Vi har bare sett starten på klimakrisa. Mens de rike kan kjøpe seg fri, kommer flom, tørke, hetebølger og annet ekstremvær til å ramme de fattigste og de som har minst, aller hardest, uttalte MDG-politikeren, som leder Oslo MDG og er nummer tre på lista foran høstens stortingsvalg.

Advarte mot Sp

Slik Heiberg ser det, er løsningen en regjering med samme bestanddeler som Oslos byråd. Altså en Ap-, SV- og MDG-regjering, med Rødt som støtteparti.

Ap ønsker seg imidlertid en regjering uten MDG, men med SV og Sp. Den regjeringen advarer Ola Elvestuen (V) sterkt mot.

– En stor forskjell er at med en fortsatt blågrønn regjering har vi en regjering som er for Oslo. Oslo vil ikke hele tiden bli sett på som problemet – slik særlig Senterpartiet gjør i sak etter sak, sa Elvestuen.

Deretter framhevet Venstre-politikeren eget partis politikk.

– Vi vil gjennomføre en forsterket klimaplan for å kutte minst 55 prosent av norske klimagassutslipp innen 2030; i så tett samarbeid som mulig og med felles regelverk som EU. Det blir ikke noe tull med EØS-avtalen og tilknytningen til EUs ambisiøse klimaprosjekt med en blågrønn regjering. For Oslo vil det bety en enda sterkere satsing på kollektivtransport med flere avganger. Elbilfordelene vil ligge fast. Karbon fangst og lagringsprosjektet på Klemetsrudanlegget blir finansiert, sa Elvestuen.

- En tryggere by

Sps andrekandidat Bjørg Sandkjær bestrider at Senterpartiet i regjeringsposisjon er dårlig for Oslo, og fremhevet i sitt åpningsinnlegg hva Senterpartiet vil få til for Oslo.

– Med Senterpartiet blir Oslo en tryggere by med Ullevål sykehus, bekjemping av gjengkriminalitet og inkludering av ungdom samt el-sparkesyklene bort fra fortauene.

Hun understreket særlig at det er viktig med et sykehus der det er plass til alle.

– Senterpartiet vil sikre videre utvikling av Ullevål sykehus og at Aker faktisk gjenoppstår som lokalsykehus for hele Groruddalen. Alle Oslo-partiene bortsett fra Høyre er enige om det, men vi i Senterpartiet har hatt Stortingsgruppa i ryggen i kampen for Ullevål sykehus hele veien. Derfor er en stemme på Senterpartiet en stemme på Ullevål og Aker sykehus.

Vil få Norge ut av krisa

– Det viktigste nå er å få Norge ut av krisa. Vi vet at for å utjevne sosiale forskjeller trenger vi kunnskap i skolen, rask helsehjelp og en jobb å gå til, sa Høyres tredjekandidat Heidi Nordby Lunde.

Også hun framhevet viktigheten av å ha en regjering som «faktisk prioriterer Oslo og våre utfordringer».

Lunde sier at Høyre vil la hovedstaden beholde mer av inntektene sine, slik at de kan investeres i sosiale tjenester, skole, barnehage, helsehjelp og økt kollektivsatsing.

Samtidig advarte Oslo Høyres leder mot å høyere skatter, som etter Lundes syn vil hindre omstilling og gjør det dyrere å skape jobber.

– Høyre har ført Norge trygt gjennom oljekrise, flyktningkrise og koronakrise. Nå må vi håndtere klimakrisa gjennom å kutte utslippene uten å kutte utviklingen uten å kutte utviklingen. Det har vi vist at vi kan. Dette er ikke tiden for politiske eksperimenter, sa Lunde.

– Har en klimasorg i meg

Også SVs førstekandidat Kari Elisabeth Kaski valgte å legge vekt på klima i sin introduksjon.

– Jeg har en klimasorg i meg når jeg ser hvor mange færre dager med snø vi allerede har fått, hvor mange færre dager det blir med skiføre i marka. Jeg vet at datteren min ikke vil få oppleve den samme naturen og de samme dyrene, som jeg fikk. Men hun vil få oppleve heftige tørkeperioder, og flom. At land andre steder i verden kan bli delvis ubeboelige.

– Jeg elsker å bo i Oslo og i Groruddalen. Men jeg har en klimasorg i meg når jeg ser hvor mange færre dager med snø vi allerede har fått, hvor mange færre dager det blir med skiføre i marka.

Hun trakk fram at fremtidige generasjoner risikerer å oppleve en annen by enn den Oslo-borgere bor i i dag.

– Jeg vet at datteren min ikke vil få oppleve den samme naturen og de samme dyrene, som jeg fikk. Men hun vil få oppleve heftige tørkeperioder, og flom. At land andre steder i verden kan bli delvis ubeboelige. At matproduksjonen blir dårligere, og livet i havet mindre. Og de endringene her, de skyldes klimagasser vi allerede har sluppet ut, hvor ille det blir, avgjøres av hvor mye vi slipper ut de neste ti åra.