«Det er problemer innad i Høyre», het det i Black Debbath-låten da partiet raste på meningsmålingene på slutten av 90-tallet.

Heller ikke 2021 har vært problemfritt for Oslo Høyre.

Bråket startet i januar, da flere fremtredende bystyrepolitikere fremmet mistillit mot daværende gruppeleder Øystein Sundelin. De lyktes med å få ham vraket, men i ettertid fortsatte krangelen om det var fordi han var en dårlig leder, eller om mistilliten var politisk motivert.

I høst ga også stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde beskjed om at hun ikke ønsket gjenvalg for lokallagsleder i Oslo. I ettertid ble hun utsatt for krass kritikk fra anonyme kilder i partiets bydelslag.

Med andre ord: Oslo Høyre legger bak seg et krevende år, når de møtes til digitalt årsmøte i helgen.

– Opprivende kamper er først og fremst ødeleggende, særlig for alle de som dedikerer sin tid til partiet. Det er for mange bra folk i denne organisasjonen til å la destruktive krefter rive dem ned, sa Heidi Nordby Lunde da hun presenterte årsberetningen til årsmøtet fredag ettermiddag.

Kjenner seg ikke igjen

Lunde la hun ikke skjul på at hun i utgangspunktet ønsket gjenvalg som leder av Oslo Høyre.

– Det var ikke bare for at de siste to årene har satt en stopper for aktivitetene vi skulle gjennomføre, men for å løfte blikket, heve ambisjonene og se framover som et moderne, liberalkonservativt byparti. Men man skal aldri ta posisjoner for gitt. Da jeg ble varslet om et bydelsopprør mot meg, satte jeg partiet først, sa Lunde – før hun senere la til:

– Så har jeg forstått at opprøret var betydelig overdrevet, men nå skal jeg gjøre mitt for at vi skal løfte blikket.

Da årsmøtedeltakerne fikk anledning til å kommentere årsberetningen, var det flere som ytret seg kritiske mot prosessene som har foregått det siste året.

Anita Leirvik North, leder av Oslo Høyres kvinneforum, kom med det hun omtalte som et «hjertesukk».

– Her er det en del ting som jeg ikke kjenner meg igjen i, der mennesker åpenbart ikke har villet hverandre vel. Ambisjoner og konkurranse er bra, det er vi enige om i Høyre, men det vi har sett det siste året har ikke vært bra, sa North.

Tidligere bystyremedlem Merete Agerbak-Jensen fulgte på:

– De eneste som tjener på dette, er våre motstandere, sa hun til årsmøtet.

Skittentøy i media

Nåværende bystyremedlem Per Trygve Hoff omtalte sågar 2021 som Oslo Høyres «annus horribilis» (latin for «et fryktelig år», popularisert av dronning Elizabeth da det stormet som verst rundt det britiske kongehuset i 1992, journ.anm.).

– Det har vært oppvask og personkonflikter for åpen dør. Det kan vi ikke være stolte av. Jeg opplever ikke at det er slik vi er. Vi vil hverandre vel, alle sammen, selv om kan være konkurrenter i politikken, sa Hoff og fortsatte:

– Det har vært større og mer dramatiske skifter i personkabalen, enn det burde ha vært. Det har fått konsekvenser for personer som vi er glade i, som de ikke fortjener å oppleve.

Hoff benyttet anledningen til å advare mot «for tette og faste submiljøer i en stor organisasjon».

– Det er uheldig. Dialog er viktig og må skje lenge før media blir stedet der man lufter skittentøyet, sa Hoff til årsmøtet.

Morten Steenstrup, tidligere stortingsrepresentant og statssekretær, er innstilt som ny leder av Oslo Høyre.

– Jeg ønsker ikke å foregripe begivenhetenes gang, men jeg hadde en kaffe med Morten Steenstrup tidligere denne uken. Han er en ambisiøs leder på organisasjonens vegne, sa avtroppende leder Heidi Nordby Lunde ved årsmøtets start.

Det er ventet at ledervalget skjer lørdag morgen.