Påskedosen slukker sorgen. I så stor grad at Tove Elisabeth Nakken (73) onsdag morgen kjørte ned fra hytta ved Sjusjøen nord for Lillehammer for for å få satt Pfizers korona-vaksine ved gamle Hovseter skole i Vestre Aker Bydel.

Det deilige vårværet og bildet ikke bare av vaksinen i Nakkens overarm, men i mange andre overarmer de siste dagene - paret med alle postingene om hvor effektive Oslos vaksinestasjoner er - har fylt meg med herlig påskeoptimisme.

Påske er vitterlig tida for gjenfødelse og nytt liv!

Kanskje, kanskje har vi oppnådd flokkimmunitet i juli ved at alle over 18 år da er vaksinerte slik Folkehelseinstituttet nå over tid konsistent har meldt selv uten friskmelding av AstraZeneca-vaksinen. De begrunnende mistankene om at denne vaksinen kan forårsake blodpropper, var et stort tilbakeslag.

Samtidig er det da veldig betryggende å vite at Pfizer- og Modena-vaksinene som er og kommer i omløp i Oslo, nå er satt på millioner uten tilsvarende tilbakeslag.

For Tove Elisabeth Nakken var det ikke et alternativ å melde avbud da hun i påskeferien ble innkalt til vaksinering. Hun lot skiløyper være skiløyper og returnerte til Oslo slik at hun onsdag rakk fram til avtalt vaksinering klokken 13.00. Hun kjørte ikke de 36 milene fram og tilbake bare for å oppnå beskyttelse mot potensielt alvorlig sykdom bare for seg selv og sine nærmeste.

Tove Elisabeth lot seg vaksinere også av hensyn til alle andre. I en pandemi er ikke forsvarsrekken sterkere enn det svakeste ledd. Hun ville ikke bryte kjeden. 73-åringen yter det som må til for at hennes vaksine i kombinasjon med alla andre vaksiner satt i hele verden, til sammen kanskje kan ta knekken på pandemien.

Akkurat nå er det ikke en finere måte å vise solidaritet på.

Å oppnå flokkimmunitet gjennom å slippe pandemien løs på befolkningen slik blant annet Brasil på sett og vis har gjort, avler enormt mye sykdom og død. Det er ingen annen farbar vei ut av knipen verden og Oslo befinner seg i, enn gjennom vaksine.

Punktum finale!

Harmen mot de relativt få som valgte fjellet og påskeferie og utsatte vaksinering, har vært voldsom. Det har kokt i kommentarfeltene på sosiale medier. Det er ikke rart. Ikke siden krigen har så mange forsaket så mye av hensyn til så mange.

Atferd som oppleves å være i brudd med denne felles oppofrelsen, blir møtt med et voldsomt engasjement og sinne. Det ligger et soleklart budskap og forventning i dette fra en overveldende majoritet: Slutt rekkene og gjør det som er nødvendig for å ende dette marerittet.

Eller rett og slett: Få satt vaksinen når din tur kommer!

Å sette seg selv og egne behov foran imperativet som ligger i å innfinne seg SIN plass i vaksinekøen, oppfattes som direkte illojalt blant alle som nå går og higer etter å få vaksine og dermed livene sine tilbake. Heldigvis er ikke vaksineskepsis spesielt utbredt i Norge. Drøyt åtte av ti sier at de vil la seg vaksinere. Det er bra. Så stor oppslutning vil gi oss flokkimmunitet slik at pandemien kanskje dør ut av seg selv.

Jeg skriver kanskje, fordi vi er inne i et rotterace i kampen mot viruset. Det er ikke grunn til å tvile på at alle tilgjengelige koronatester viser positivt utslag på alle virusmutantene som er i omløp i Oslo. Det er også all mulig grunn til å tro at tilgjengelige vaksiner gir beskyttelse mot alle mutantene i omløp i byen.

Men så raskt som nye mutanter dukker opp og brer om seg i verden - det er særlig varianter av den sørafrikanske og brasilianske som vekker bekymring - kan vi fort stå uten et testbatteri og vaksiner som verken avdekker eller beskytter tilstrekkelig. Altså at vaksinen vi får nå, bare er førstegenerasjon korona-vaksine. Og at det venter en serie andre mot nye varianter i framtida.

Hva oddsene er for det positive eller negative utfallet (stadige korona-oppblomstringer), er det umulig å gi. Akkurat nå trenger vi ikke ta sorgene på forskudd.. Det er bare å glede seg over at vaksiner settes i stadig raskere tempo i Oslo..

Skulle så galt skje - at vi må ta nye omganger med vaksine- er det dessuten god grunn til å tro at nye tester og vaksiner vil bli stilt til rådighet veldig raskt. Basiskunnskapen om hvordan det skal gjøres, er jo på plass.

Uansett ligger det an til at vaksinerte vil få lettelser i livene sine som uvaksinerte ikke vil få. Kanskje først og fremst ved utenlandsreiser. I det korte bildet (og kanskje i det lange om korona-pandemier blir tilbakevendende) er det sannsynlig at innreise bare vil bli tillatt mot fremleggelse av et digitalt vaksinepass.

Det kan bli mye som går vaksinertes vei.

Det er jo ikke urettferdig at Tove Elisabeth og vi andre som gjør våre vaksinevalg på grunnlag av tunge, etterprøvbare studier, belønnes.

Noe skal vi ha for ikke å henfalle til i hovedsak anekdotisk materiale.