Onsdag ettermiddag er det kjølig og grått, men Meteorologisk institutt kan røpe at de grå skyene snart forlater hovedstaden.

– Vi har gode nyheter for pinsen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Aga.

Det ligger foreløpig et lavtrykk over Oslo, og temperaturene denne uka har vært ganske nøkterne på rundt 14 til 16 grader.

Fredag trekker imidlertid lavtrykket seg vekk fra hovedstaden:

– Skydekket blir lettere, og vi venter en del perioder med sol. Det er fortsatt litt utrygt for regn og tordenbyger på ettermiddagen og kvelden, men sola gjør at temperaturen blir bedre. Mellom 18 og 20 grader, forteller Aga.

Både paraply og solbriller bør altså med allerede fra fredag.

– Da begynner opptakten til pinsen, og det ser ut som om vi kan få en skikkelig godværspinse her i Oslo. Lavtrykket trekker seg ut av sørdelen av landet. Det er mer stabile luftmasser gjennom pinsen og lange perioder med sol.

Første pinsedag feires den sjuende søndagen etter første påskedag. Andre pinsedag er en helligdag, og mange har derfor fri mandag neste uke.

Det lover også bra for T-skjorteværet, med temperaturer rundt 20 grader og oppover.

– Vi kan nok få mellom 20–22 grader på det beste. Det betyr at det blir en mulighet for at vi får årets første sommerdag i løpet av helgen, sier Aga.

Hittil i år har den høyeste temperaturen vært på 19,7 grader.

– Betyr det at sommeren for alvor er i gang?

– Etter langhelgen er det en del usikkerhet knyttet til hvor lenge høytrykket holder stand. Det blir nok finvær og behagelige temperaturer frem til tirsdag, kanskje onsdag, men så kan det nok svekkes litt.