Pandemi eller ikke, i dag er det 8. mars, og det blir digital markering i Oslo, fra klokken 18 til 19.30. I fjor fant markeringen sted rett før nedstengningen, det var felles oppmøte på Youngstorget, appeller og deretter et stort tog.

I dag publiserer Avisa Oslo en reportasje om Jobbsjansen, i regi av NAV, og deres arbeid i Søndre Nordstrand bydel. Oppgaven er like enkel som den er vanskelig: Å få kvinner med minoritetsbakgrunn ut i arbeidslivet eller inn i utdanning.

Jeg lar meg røre av historien til Zahida (43), som Avisa Oslo publiserer på kvinnedagen, ført i pennen av AOs journalist Ingrid Renate Cogorno.

Zahida, som kom til Norge fra Pakistan som analfabet ville jobbe, men veien inn i arbeidslivet syntes håpløs.

Jeg var med som en slags tilhører da Zahida møtte Ingrid på Mortensrud Senter. Zahida gjorde inntrykk. Hun beklaget stadig at hun var for dårlig til å skrive norsk. Men hun kunne snakke utmerket norsk. Hun var kvikk, poengtert og lett å like.

Takket være Jobbsjansen har hun nå fast, hel stilling i en større klesvaskeribedrift. Det er en liten hverdagsbragd. Norge skal handle om å gi folk sjanser. Zahida grep den hun fikk, det er bra for henne, men det er også bra for oss som samfunn, som by.

På så mange vis utgjør Zahidas fortelling essensen av 8. mars. Kvinner må få muligheter. Kvinners mulighet til egen inntekt. Kvinners mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med menn. Kvinners rett til respekt og til å realisere sitt eget potensial.

Jeg merket at jeg gikk med lettere trinn etter å ha møtt henne, oppløftet.

Folkene i Jobbsjansen i Søndre Nordstrand tar jobben sin på alvor, for å si det mildt. Dessverre jobber de på prosjektbasis. Dette burde Norge gjøre til en permanent ordning.

I Søndre Nordstrand har Jobbsjansen en suksessrate på nesten 80 prosent!

Altså: Nesten 80 prosent av alle kvinner Jobbsjansen engasjerer seg i, ender i jobb eller utdanning.

Hver ansatt jobber med 20 kvinner.

Dette er kirurgisk likestillingsarbeid, og er et tilbud som fortjener langt større oppmerksomhet.

Hvem hadde noen av oss vært hvis vi ikke hadde fått hjelp?

I dag kommer AO også til å publisere en sak med protester mot etablering av en ny moské i Groruddalen. Islam Net har kjøpt en tomt i et industriområde til 60 millioner kroner, der det i dag ligger et selskapslokale og en skyteklubb.

Også denne saken fanger essensen av 8. mars.

Flere ledende Ap-politikere her i byen stiller spørsmålet: Kommer kvinner til å ha adgang?

Blant dem to muslimske menn: Bystyrerepresentant Abdullah Alsabeehg og bystyrerepresentant og leder i Oslo AUF, Mansoor Hussain.

Islam Net har et dypt reaksjonært kvinnesyn.

Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo og andrekandidat på Oslo Aps liste til høstens stortingsvalg, fastslår at det siste Groruddalen nå trenger er en «radikaliserings-maskin».

Når man står på den store tomta, rett av Østre Aker Vei på Stovner, svever Romsås over i nord, og man ser blokkene på Haugenstua i sør.

8. mars handler om politisk kamp og tøffe slagord (og noen av dem et godt stykke på siden av mitt generelle syn), men også om håp og påpekning av behovet for forandring når det kommer til hverdagens små og store urettferdigheter.

Derfor, gratulerer med dagen, alle kvinner, overalt!