Det har Regjeringen besluttet.

– En god dag for Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen etter at beslutningen om Oslo fengsel endelig er tatt.

– Det blir ingen omregulering av området. Dette området er regulert til fengselsdrift, og det blir lovet at byggene ikke blir veldig høye, sier han til Avisa Oslo.

Elendige forhold

I forbindelse med nyheten om at Oslo fengsel får nye bygg og 140 varetektsplasser i fremtiden, var justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og byrådslederen på en liten omvisning i det gamle og slitte fengselet på Grønland onsdag.

– Dette går egentlig ikke an i 2022, sa fengselsleder Nils Leyell Finstad og viste frem sikkerhetscella i kjelleren, dit også kvinner må plasseres ved plassmangel på Bredtveit.

– Forholdene her er like krevende for innsatte som for ansatte, sa fengselslederen.

– Det gjør inntrykk å vise frem dette, sa Finstad, som leder ett av de to eldgamle og slitte fengslene i byen.

Det vil ta flere år før Oslo fengsel får nye bygg på tomta i Åkebergveien:

– Statsbygg går nå i gang, så er det oppstartsmøte med Plan- og bygningsetaten, og så vil den saken bli lagt til vanlig politisk behandling i Oslo, sier byrådslederen til AO.

– Tempoet må opp, dette er alvor, påpekte fengselsleder Finstad overfor statsråden og byrådslederen onsdag.

– Litt skuffet over at det ikke blir soningsplasser her, Johansen?

– Dette var det beste man kunne få til. Så håper jeg det blir jobbet for at vi senere kan få soningsplasser i Oslo. Det trenger vi. Først og fremst er dette en god dag for Oslo, det er dette vi har jobbet for, sier byrådslederen.

Bredtveit ikke inne

For Bredtveit fengsel er det foreløpig ingen løsning. Avisa Oslo har skrevet mye om planene for kvinnefengselet i Groruddalen.

– Vi får håpe at kvinnefengselet rehabiliteres i neste runde, sier Johansen, som synes det er synd at Bredtveit ikke er med i denne runden.

– Det er litt synd. Det er mennesker bak hver låste dør og mange av de innsatte sitter altfor mange timer innesperret på cella fordi tilbud og omgivelser er såpass dårlige, sier han.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til AO at det skal etableres en tredelt løsning for Oslo fengsel, hvor fengslene på Ullersmo og Ilseng bygges ut for å ta imot fanger fra Oslo. Ullersmo får 76 nye plasser, Ilseng i Stange kommune 96.

Mehl sier Ullersmo skal stå ferdig i 2026. Nye Grønland vil være klar etter det, sier hun. Men når, vil hun ikke forskuttere.

– Det har vært svært vanskelig å finne tomt til fengsel i Oslo, sier justisministeren, som er glad for løsningen regjeringen onsdag kunne presentere.

– En dobbelt dårlig løsning

Hallstein Bjercke i Venstre mener det er en dårlig løsning både for de innsatte og deres nærmeste å legge alle soningsplasser i Oslo fengsel langt ute på «bygda».

– Om Oslo skal være en by for alle, må vi også ha plass til de straffedømte. At ikke staten og Oslo kommune har klart å bli enige om en tomt der vi skal plassere Oslo fengsel ... Det er helt uakseptabelt, sier han.

Heller ikke løsningen med varetektsplasser på Grønland får Bjercke til å juble.

– Det gjør løsningen dobbelt dårlig. Vi får ikke nytt fengsel i Oslo og vi får ikke områdeutvikling på Grønland. I tillegg må de innsatte på Bredtvedt og Grønland sone under uverdige forhold i utrangerte bygg i mange år til, sier han.

Lars Petter Solås i Fremskrittspartiet er kritisk til hvor lang tid prosessen har tatt, men er glad for hva dette vil ha å si for Bredtveitskogen.

– Jeg har pratet med mange i nærmiljøet som har uttrykt stor misnøye med planene, og regjeringen har brukt altfor lang tid på å komme til denne konklusjonen, men i dag er en festdag for Groruddalen og alle som er glad i Bredtveitskogen, sier Frps førstekandidat i Oslo, Lars Petter Solås.

Han mener det er viktig at varetektsplassene forblir i Oslo.

– Oslo står midt oppe i en alvorlig kriminalitetskrise, da hadde det vært uansvarlig å flytte helt nødvendige varetektsplasser ut av byen, sier Solås.