Gå til sidens hovedinnhold

Groteskt å hevde at sånne som meg trigget terroristen

Kunne tyskerne brukt samme retorikk for å rasjonalisere nazismen og Holocaust?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en kronikk i Nettavisen kobler lektor og skribent Sven Røgeberg 22. juli-terroren med venstresiden og multikulturalismen.

Hovedlinjen i kronikken hans er at ingenting i Breviks oppvekst forklarer terroren - snarere er det venstresidens våte drøm om hardcore multikulturalisme og økt innvandring som trigget hatet og førte til 22. juli-terroren.

Mildt sagt er det hårreisende at en ansatt ved en videregående skole i Drammen - en skole med elever med ulike etnisiteter, står for en tankegang som tilsier at multikulturalisme, rett og slett tilstedeværelsen til enkelte av disse elevene, ledet Brevik til å ta livet av 77 uskyldige mennesker.

Han skriver blant annet at «det flerkulturelle ungdomsmiljøet i Oslo på 90-tallet er en mer grunnleggende årsak til terroren enn islamhat og høyreekstremisme.»

I den smått absurde teksten påstår Røgeberg at venstresiden romantiserer multikulturalismen, forakter eget opphav og setter kulturen og religionen til en ikke-etnisk norsk innbygger høyere enn en etnisk norsk. Opphavet til 22. juli er altså venstresidens import av fremmede kulturer, og hvite gutter har ikke bare blitt neglisjert av samfunnet, men også blitt utnyttet grovt av minoritetsungdom.

Kunne tyskerne under andre verdenskrig brukt samme retorikk for å rasjonalisere nazismen og Holocaust?

Og hva tenker Røgeberg om terrorister, som i sin ungdomstid kan ha opplevd urettmessig behandling av hvite, vestlige? Kan årsaken til at Mohamed Atta styrte flyet inn i World Trade Centre 11. september 2001 være at han som en ung student i Hamburg ble utsatt for rasisme?

Jeg kunne ha fortsatt med hundrevis av slike eksempler. Poenget er, hvor fører denne type retorikk oss? De logiske bristene minner om konspirasjonsteorier med et ønske om et homogent samfunn.

Å hevde at multikulturalisme, meg, og mine barn trigget terroristen er groteskt, også når det er pakket inn i tungt språk. Jeg er ikke med på at jeg, og de som ligner på meg, provoserte Breivik til å begå terror.

Les flere debattinnlegg på og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Mine foreldre var analfabeter fra slummen i Irak

Les også

Oslo kommunes brev til 60-åringer er fullstendig skivebom

Les også

Nordmenn er verdensmestere i å sløse

Les også

Parkeringsselskapene lurer i buskene

Kommentarer til denne saken