Med 21 mot 18 stemmer ble Kaski – og partileder Audun Lysbakken – nedstemt i SVs dramatiske landsstyremøte som varte til etter midnatt:

Flertallet støtter ikke at den norske regjeringen sender norske våpen til Ukrainas forsvarskrig mot Russland. Dermed blir SV, ved siden av det kommunistiske Rødt, det eneste partiet på Stortinget som ikke reellt støtter Ukrainas rettferdige kamp mot overgriperen.

President Vladimir Putins på samme tid både groteske og imbesile – men dessverre, for de fleste av oss, ikke overraskende – beslutning om å gå til fullskala invasjon av og krig mot et fredelig og demokratisk naboland, er naturligvis først og fremst en grenseløs og dyp forbrytelse mot det ukrainske folk.

At despoten og diktatoren indirekte minner om at Russland sitter på et betydelig arsenal atomvåpen, gjør at frykten for en tilintetgjørende krig oppleves reell også for Norges del for første gang siden Sovjetunionen gikk i indre oppløsning – uten at et skudd ble løsnet – i 1989.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Jeg hadde trodd dagens SV var til å stole på

Det hadde vært en fordel om det norske politiske miljøet sto mest mulig samlet mot diktatoren i Moskva, for Ukrainas del, for verdensfreden og for Norge. Jeg hadde ærlig talt trodd at dagens SV, med den i det alt vesentlige stødige Lysbakken i front, i den helt ekstreme og historisk unike situasjon vi befinner oss i nå, ville ha vært til å stole på.

Det var Lysbakken. Og Kaski. Og Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.

Men landsstyret i SV var ikke til å stole på, anført av Lysbakkens egen nestleder, Kirsti Bergstø.

Den andre nestlederen, Torgeir Knag Fylkesnes, stemte for militær hjelp til Ukraina.

At Rødt ikke vil hjelpe Ukraina, eller norske styresmakter, er dessverre som ventet. Tidligere var partiet, som før het «Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninstene)» tydelige tilhengere av diktatur og hadde kun fnysende forakt for demokrati og folkestyre. I rettferdighetens navn har Rødt de senere år justert kursen i mer demokratisk og «spiselig» retning. Nok til å at de ved valget i fjor for første gang kom over sperregrensen og har deretter hatt enkeltmålinger på over 10 prosent (noe jeg tror det vil bli slutt på nå).

Rødts historiske forakt for vestlig demokrati og samarbeid – enten det gjelder NATO eller EU – sitter i partiets gener. At Russland styres av en fascistisk diktator endrer lite for Rødt: Putins angrep på Ukraina er først og fremst tvunget fram av NATO. Putin har også hatt en trofast heiagjeng i Klassekampen, en avis som i sin tid ble startet av nettopp AKP.

Den tidligere lederen av AKP, Pål Steigan, er nå en av Putins mest ukritiske støttespillerne på norsk jord, gjennom det dypt konspiratoriske nettstedet han driver.

En velfortjent plass på historiens skraphaug

SV gjorde det meget skarpt i fjorårets stortingsvalg. Her i byen oppnådde frontkandidat Kaski smått sensasjonelle 13,3 prosent. Et slikt resultat ville ikke ha blitt oppnådd med det ferske vedtaket i landsstyret.

SVs historie er spesiell. Partiets opprinnelse inntraff som en direkte følge av at en krets av personer som var motstandere av norsk medlemskap i NATO ble ekskludert fra Arbeiderpartiet i 1961. Disse slo seg sammen og stiftet Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV som ble stiftet i 1975.

Motstanden mot medlemskap i NATO har altså historisk vært SVs begrunnelse for å eksistere.

Derfor hjalp det heller ikke flertallet i SVs landsstyre at Russland styres av en despot, som i årevis har finansiert europeiske høyreekstreme, og som har brukt all sin makt til å spre splittende desinformasjon. NATO, USA, og EU er tross alt verre.

Det er betryggende for velgerne i Oslo at Kari Elisabeth Kaski er åpen om at hun tilhørte dem som mener at ukrainere ikke skal være dømt til å være kanonføde for russiske bomber og granater.

Dette skrev Kaski blant annet på Facebook i dag:

«Russland bruker nå klasevåpen i Ukraina, jeg mener ukrainerne burde få hjelp til å forsvare seg. Nå pågår det en angrepskrig starta av et fascistisk regime på vei mot diktatur, Russland, mot et demokrati, Ukraina. Og jeg mener Putin skal møtes med militær motstand. Også med sanksjoner, men det vil ta tid før de virker, og krigen er nå. Jeg mener jo også at det er bra at andre land bidrar med våpen. For Ukraina har en rett til å forsvare seg selv, og da trenger de hjelp. Men dersom andre gjør det, ser jeg ikke nå noen vektig grunn til at ikke Norge også skal gjøre det. Tvert i mot er det en styrke å stå sammen her. Sammen med andre europeiske land.»

Til helgen har Oslo SV årsmøte. Først i mars neste år har SV landsmøte, men de har landsstyremøter rundt hver sjette uke.

Da må partiet bestemme seg for om å de følger Kaski og Lysbakken, eller finner seg en velfortjent plass på historiens skraphaug.

Les flere debattinnlegg fra Avisa OsloOsloDebatten

Les også

En russisk rakett lyste opp store deler av dalen

Les også

Jeg er født i Russland i 1999. Sånn har landet forandret seg

Les også

Ikke rart om folk lurer på hvor genene mine kommer fra

Les også

Jeg kaller meg norsk-vietnamesisk, men på innsiden føler jeg meg norsk